Costa Rica hotar Nicaragua med våld i strid om Calero

Ön Calero på gränsen mellan Nicaragua och Costa Rica orsak till spänd konflikt och hot om våld, skriver Latinamerika.nu.


SAN JOSÉ. Costa Rica hotar Nicaragua med våld för att avlägsna Nicaraguas militär från ön Calero mellan de båda länderna, uppger nyhetssajten Latinamerika.nu.

Båda länder gör anspråk på ön i floden San Juan som korsar gränsen dem emellan. 

Nicaragua håller sig med militär närvaro på Calero. Men det tänker inte grannlandet finna sig i.

Säkerhetsministern José María Tijerino uppger att de kan komma att tillgripa våld för att få bort de nicaraguanska militärerna, enligt El Nuevo Diario.

Nicaraguas president Daniel Ortega svarar att trupperna stannar.

– Eftersom vi är övertygade om att vi är på nicaraguanskt territorium och arbetar mot narkotikatrafik och med att rengöra floden så kommer vi fortsätta med våra operationer, säger presidenten.

Costa Rica vill att den latinamerikanska samarbetsorganisationen OAS avgör konflikten. Men det vill inte Nicaraguas Daniel Ortega veta av, skriver Latinamerika.nu.

– Låt den Internationella domstolen i Haag avgöra vem som har rätt, säger presidenten.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

Massiv militär insats på Västbanken

Israelisk militär genomför en större insats i och omkring flyktinglägret Nur Shams i norra delen av Västbanken. Flera personer har dödats i insatsen som inleddes på fredagen.

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

1 timme sedan
Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

1 timme sedan
USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.