Brittiska soldater i tortyrskandal

- 06/11/2010, 13:23 -
1 av 2

2 av 2

"De högst uppsatta visste om vad som pågick."

STORBRITANNIEN. Hot om avrättning, elchocker, svält, sexuella övergrepp och sömnberövning. Det är bara några av sakerna som irakiska fångar utsattes för i vad som nu kallas britternas eget Abu Ghraib.

En brittisk specialstyrka ska nämligen ha förnedrat och torterat upp till 200 fångar i ett hemligt förhörscentrum utanför Basra, södra Irak.

Under fredagen vittnade hundratals irakier i Storbritanniens högsta domstol:

– De högst uppsatta visste om vad som pågick, det är inte något som bara hände efter att vi gick in i Irak, säger försvarsadvokaten Phil Shiner, som representerar fångarna i rättegången, enligt Guardian.

Specialstyrkan heter Joint Forces Interrogation Team, JFIT. Under rättegången användes även egna filmer från JFIT där soldaterna spelat in hur de förnedrar en fånge.

I videon tvingas mannen stå givakt samtidigt som två soldater hotar med avrättning och skriker förolämpningar mot honom.

Fångarna berättar att de tvingats stå i knäpositioner upp till 30 timmar åt gången - andra utsattes för sexuella övergrepp av kvinnliga soldater. I vissa fall spärrades de också in i celler lika små som en kvadratmeter.

Uppgifterna framkommer bara några veckor efter att det avslöjats att ett antal brittiska soldater misstänkts för mord och dråp av civila i staden Mousa i Irak.

Den brittiska militären har tidigare avslöjats för att bryta mot Genèvekonventionerna genom sin brutala förhörsteknik.

Förnedrade irakiska fångar: