Rökande schimpans räddad

- 10/11/2010, 18:12 -
1 av 3

RT

2 av 3

RT

3 av 3

RT

Schimpansen Omega räddades från ett zoo i Libanon efter att djurrättsaktivister sett honom dra djupa bloss på en cigg. SE VIDEO!

BEIRUT. Schimpansen Omega, 12, har aldrig klättrat i träd eller umgåtts med andra schimpanser. Däremot är han en rutinerad rökare.

Eller var - rättare sagt - för häromdagen befriades han från fångenskapen på en djurpark i Libanon efter att djurrättsaktivister tagit hans öde i egna händer.

När han var yngre var Omega anlitad som underhållare på lokala restauranger och tvingades röka cigaretter och servera kunderna vattenpipa.

När han blev större och starkare låstes han in och fördes till ett zoo där han under de senaste tio åren levt i en liten bur.

Schimpanser och andra utrotningshotade djur smugglas på regelbunden basis till Mellanöstern för att roa på privata djurparker, hotell och restauranger. De säljs också som husdjur.

Arrangörerna bakom räddningsaktionen i Omegas ära säger att det är första gången en schimpans räddas i Libanon - ett land med i stort sett inga djurskyddslagar.