Stockholm

Koleraepidemin dödar allt fler

. Foto: Ramon Espinosa / AP / Scanpix

Koleraepidemin sprids allt mer i Haiti. Smittan har nu fått fäste i huvudstaden och man räknar med att många fler kommer drabbas.


Läs mer

HAITI. Över 900 personer har redan dött i koleraapidemin i Haiti och minst 14 000 har blivit smittade.

Smittan har nu fått fäste i huvudstaden Port-au-prince och man tror att att betydligt fler kommer bli drabbade. Än så länge har endast 27 personer dött i huvudstaden, men hjälporganisationen Läkare utan gränser säger att det inte finns några tecken på att epidemin är på väg att avta.

Efter att Haiti drabbades av orkanen Tomas så har kolerasmittan spridits ytterliggare. När kolera förorenar vatten sprids det mycket snabbare.

– Den första veckan efter att epidemin har brutit lös så fick sjukhuset cirka tio fall per dag, men efter orkanen Tomas så har fallen ökat och vi har fått mer än 100 fall per dag, säger sjukhusadministratören Elise Dor enligt ABC.

Tusentals personer söker vård men det finns inte tillräckligt med plats på sjukhusen på flera ställen i landet.

Hjälporginisationen Rädda barnen säger att 40 procent av de som har dött inte har legat på sjukhus och däred inte fått någon behandling.

Om 14 dagar är det nytt presidentval i Haiti men trots epidemin och hur många som är sjuka så räknar man med att valet ska gå som planerat.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.