Fredag 16 Apr
Stockholm

Polischef vill ge 10-åringar vapen

Han vill sänka minimiåldern för innehav av vapenlicens
Den brittiske polischefen Adrian Whiting vill sänka minimiåldern för innehav av vapenlicens. I Storbritannien får barn från 14 redan bära vapen. Foto: Dorset Police Department

En polischef väcker raseri efter att han föreslagit att 10-åringar ska få gå runt med riktiga gevär.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

DORSET. Den brittiske polischefen Adrian Whiting vill sänka minimiåldern för innehav av vapenlicens. I Storbritannien får barn från 14 redan bära vapen.

Men för Whiting är det inte nog. Han vill sänka minimiåldern till 10, uppger The Sun.

Men oroliga aktivister vill i stället höja åldern till 18.

– Jag är bottenlöst besviken på det här erfarna polisbefälet. Jag håller inte alls med honom. Det är äckligt, säger Lucy Cope, grundare bakom organisationen Mammor mot vapen, till The Sun.

– Jag tycker inte att en 10-åring är tillräckligt ansvarsfull för att inneha och få avfyra ett skjutvapen. Varför vill vi lära dem att skjuta med vapen?

Polischef Adrian Whiting lanserade sitt förslag när han talade inför tjänstemän och politiker på det brittiska inrikesdepartementet i samband med sjutningarna i Cumbria där cabbien Derrick Bird sköt ihjäl 12 personer innan han vände pistolen mot sig själv.

Redan i dag får 10-åringar inneha vissa typer av mindre handeldvapen om de övervakas av en vuxen med licens. Whiting menar att det är bättre med ett regelverk som är rakt igenom konsekvent.

Kommentera
Kopiera länk
Dela