Wikileaks glider på Barbra Streisand-effekten.
1 av 2
Wikileaks glider på Barbra Streisand-effekten. - Foto: Jacquelyn Martin/AP/Scanpix
2 av 2
- Foto: Wikileaks.se

Wikileaks gäckar USA med Barbra Streisand-effekten

Den amerikanska uppfinningsförmågan har bitit landet i den egna svansen. När Wikileaks blockeras uppstår ständigt nya speglar av sajten. Och ingen vill prata med USA.


Wikileaks spegelsajter

Här är tre av de viktigaste spegelsajterna:

 

wikileaks.info - Spegel i Schweiz [62.2.16.94]

 

wikileaks.se - Spegel i Sverige [88.80.6.179]

 

nyud.net - Spegel i USA [129.170.214.192]

INTERNET. När internet först uppfanns med stöd av den amerikanska försvarsmakten var det för att skapa ett osårbart informationsnätverk.

Tanken var att informationen inte skulle kunna hejdas genom att centrum slogs ut - utan via olika noder i nätverket alltid nå sitt mål.

"Ingen pratar med oss"

En högt uppsatt amerikansk diplomat medger för nyhetsbyrån Reuters att Wikileaks, genom att använda sig av nätets grundprincip, lyckats med det al-Qaida och en gång Sovjet bara kunnat drömma om. Att få ner supermakten på knä.

– På kort sikt är det nästan som att vi har gått omkull. Det är riktigt riktigt illa — det går inte att överskatta, säger diplomaten i Washington.

– Ärligt talat, ingen pratar med oss.

Spegelsajter

En annan diplomat får av samma nyhetsbyrå frågan vem av USA:s många samtalspartners i världen som upprörts mest över den topphemliga informationen i läckorna.

– Det är lättare att svara på vem som inte är arg.

USA har lagt an moteld och också lyckats få ner sajten från nätet. Häromdagen släcktes sajten när organisationens internetdomän wikileaks.org drogs in.

Men det varade inte loänge. Under helgen lanserades tiotals så kallade spegelsajter. Och nu är antalet sajter som speglar Wikileaks innehåll uppe i flera hundra.

Barbra Streisand-effekten

Fenomenet att information som någon försöker hejda på nätet därmed bara sprider sig ännu snabbare kallas för Barbara Streisand-effekten, efter den hyllade sångerskan och skådespelerskan, uppger IT-journalisten Jean-Marc Manach för nyhetsbyrån AFP.

– För några år sedan tog en fotograf en bild av ett av sångerskans hus, berättar Manach.

När Streisand försökte få bilden att försvinna från webben - och hotade med juridiska åtgärder - kopierades den snabbt av hundratals sajter.

– Ingen skulle ha hört talas om Barbra Streisands hus om hon inte försökt censurera fotot, säger Jean-Marc Manach.

"Lika gammalt som nätet"

Fenomenet är en funktion av den bärande principen bakom nätet - när internet en gång utvecklades av den amerikanska försvarsmakten i syfte att skapa ett system som lät informationen flöda oavsett.

– Så fort ett censurfall dyker upp på nätet bildas spontant en sammanhållning där alla kopierar åt alla håll, säger Gregory Fabre, grundare av en sajt knuten till tidningen Terra eco till AFP.

– Detta är lika gammalt som nätet i sig.

Barbra Streisand och Jeff Bridges i filmen The Mirror has two faces:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!