Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

FN: Assange bör inte åtalas

- 09/12/2010, 17:27 -
1 av 2

ABC News

2 av 2

Dolores Ochoa/AP/Scanpix

FN:s rapportör i yttrandefrihetsfrågor menar att USA inte kan åtala Wikileaks Julian Assange.

GUATEMALA CITY. Frank La Rue, FN:s särskilda rapportör i yttrandefrihetsfrågor, som just förbereder en rapport om yttrandefrihet på nätet, tror inte att USA - i juridiskt avseende - har något att hämta med ett åtal mot Wikileaks grundare, Julian Assange. Men han varnar också för att USA skulle sätta ett dåligt exempel för den globala yttrandefriheten om de vidtar juridiska åtgärder.

I en intervju med ABC News reporter Eleonor Hall från sitt hem i Guatemala City menar att Julian Assange blivit en symbol för rätten att få säga vad man vill.

– Ja, det är han verkligen. Om någon har ett ansvar för att man läckt information är det personen som läckt den och inte de medier som publicerat informationen. Det är så transparens fungerar och korruption kan angripas, säger Frank La Rue.

La Rue menar att USA:s försök att få honom utlämnad är juridiskt ogiltiga - och dessutom kontraproduktiva.

– Det finns två frågor på bordet vad gäller Wikileaks grundare. Han kan komma att utlämnas till Sverige för en typ av brott som inte är relaterade till yttrandefrihet alls. Om det har jag inget att säga annat än att jag hoppas att Sverige ger honom en rättvis rättegång och möjlighet att försvara sig.

– Men vad gäller det som publicerats på Wikileaks menar jag att det inte finns något straffansvar för mediet i fråga. Det här är en av de stora debatterna på internet och fram till nu är den generella linjen att det inte finns något ansvar för att uteslutande sprida information, säger La Rue till ABC News.

La Rue säger sig också vara orolig över att USA utövat påtryckningar mot privata företag.

– Bara det faktum att man läckt information bör inte vara en ursäkt för att utöva påtryckningar mot företag som sprider den informationen.