Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Julruschbombarens kopplingar till terrorimam utreds av brittisk polis

Nu utreds den 29-årige julruschbombaren för kopplingar till terrorimamen.
1 av 4

Nu utreds den 29-årige julruschbombaren för kopplingar till terrorimamen.

Privat

2 av 4

ALASTAIR GRANT/AP/Scanpix

3 av 4

RICHARD LEWIS/AP/Scanpix

4 av 4

ALASTAIR GRANT/AP/Scanpix

Nyheter | 16/12/2010 12:03

Självmordsbombaren som sprängde sig själv till döds i Stockholms city utreds nu för eventuella kopplingar till den radikale imamen Abu Hamza al-Masri.

LONDON. Trots att den 29-årige julruschbombaren propagerat för radikal islamism och självmordsattentat i flera moskéer i Luton, där han bodde, och i den brittiska huvudstaden var han helt okänd för brittisk polis.

Nu utreder säkerhetstjänsten MI5 och Scotland Yard om den ökände islamistiske imamen Abu Hamza al-Masri varit inblandad i planeringen av självmordsdådet i Stockholm, enligt källor till Svenska Dagbladet.

al-Masri höll tidigare till i den radikala moskén i Finsbury Park i norra London. Sedan 2006 avtjänar han dock ett sjuårigt fängelsestraff för uppvigling.

Han har uppmanat sina församlingsmedlemmar att mörda ickemuslimer.

Tidigare har han - i likhet med Stockholmsbombaren - bland annat hyllat Usama bin Ladin.

Han är också känd att han i stället för händer bär två krokar och för att han bara har ett öga.

Abu Hamza al-Masri är född i Egypten och kom till Storbritannien som 21-åring. Flera uppmärksammade terrorister har besökt hans moské. Bland dem "skobombaren" Richard Reid.