Däribland den demokratiska kongressledamoten Gabrielle Giffords.
1 av 6
Däribland den demokratiska kongressledamoten Gabrielle Giffords. - Foto: AP/Scanpix
Arizonabor tänder ljus för offren för lördagens blodiga massaker.
2 av 6
Arizonabor tänder ljus för offren för lördagens blodiga massaker. - Foto: Chris Carlson/AP/Scanpix
De sex personer som dödades vid massakern i Tucson, Arizona.
3 av 6
De sex personer som dödades vid massakern i Tucson, Arizona. - Foto: AP/Scanpix
Anhängare till Gabrielle Giffords önskar henne ett snabbt tillfrisknande med levande ljus och blommor.
4 av 6
Anhängare till Gabrielle Giffords önskar henne ett snabbt tillfrisknande med levande ljus och blommor. - Foto: Chris Carlson/AP/Scanpix
5 av 6
- Foto: Privat
6 av 6
- Foto: Arizona Star

Mördaren i Arizona var "mer galen än politisk"

Jared Loughner, 22, sköt vilt omkring sig på ett politiskt möte i Tucson, Arizona. Han mördade sex personer och skadade 14 - däribland den demokratiska kongressledamoten Gabrielle Gifford. Läkarna säger att den schizofrene 22-åringen kan ha påverkats av den våldsamma politiska retoriken i Arizona.


TUCSON. Han har sedan länge varit föremål för vårdinsatser och tidigare i år slängdes Jared Lee Loughner, 22, ut från sitt college. Flera klasskompisar tyckte att han var hotfull och skrämmande.

Lougner var diagnosticerad schizofren - och erfarenheten säger att patienter i hans belägenhet oftare själva blir föremål för våld eller skadar sig själva.

Varningssignaler

För vare sig föräldrar eller läkare fanns det på kartan att Jared Loughner skulle anställa en blodig massaker på ett politiskt möte.

Varningssignalerna om hans galloperande psykiska ohälsa var däremot många.

På nätet postade han märkliga och paranoida budskap och han var helt fixerad vid världens apokalyptiska undergång. Han var en stor anhängare av teorierna om att mayaindianernas kalender förebådar slutet för världen år 2012.

Politiskt spår

Men där fanns också ett mer politiskt spår i Loughners galenskap.

Han tillhörde i åtminstone ett par avseenden samma extremhöger som Tea Party-anhängarna, som hyllar republikanen Sarah Palin som USA:s frälsare. Loughner var starkt kritisk till den federala statsmakten och till valutasystemet.

Jared Lee Lougner ville se guldmyntfoten återinföras. En åsikt han delar med både många konspirationsteoretiker och en del libertarianer.

Och bland de böcker han sa sig ha löst återfanns såväl Adolf Hitlers "nazistbibel" Mein Kampf som Karl Marx och Friedrich Engels socialistiska stridsskrift Det kommunistiska manifestet.

"Män från yttre rymden"

Men läkaren Bob Dolgoff, chef för Alta Bates Summit Medical Center, säger till San Francisco Chronicle att hans vansinnesdåd i första hand är en medicinsk fråga och inget annat.

– Jag betvivlar att folk som säger att detta handlar om politik har en särskilt god förståelse för mental sjukdom. Det kan vara konspirationsteorier eller män från yttre rymden. Det viktiga här är - varför fick han ingen vård?

Doktor Chris Carson, som leder Connections AZ med ansvar för psykakuten i Phoenix, Arizona, är dock övertygad om att det politiska klimatet haft en utlösande effekt på Loughner.

Missnöjet med den federala regeringen går på djupet i den av finanskrisen hårt drabbade delstaten och politiker är ofta mål för hot och vandalism.

– Jag tror att atmosfären föder sådana här saker. Det är min personliga åsikt, det är inte en professionell bedömning, säger han till SF Gate.

Mordet på JFK

Dr Chris Carson drar en parallell till mordet på president John F Kennedy i grannstaten Texas för snart 50 år sedan.

– Titta på Dallas 1963, också där var atmosfären politiskt mycket spänd. De spottade på JFK och Jackie. De där sakerna påverkar folk, påverkar händelseförlopp. Och Arizona är ett mycket spänt ställe.

Jared Lee Loughner propagerar för nytt valutasystem i sin egen youtubekanal:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

2 timmar sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

2 timmar sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

2 timmar sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.