Många vill hedra Giffords och visa sittt deltagande i hennes tillfrisknande. Kanske kommer skjutningen att påverka den politiska debattens uppskruvade retorik i USA en lång tid framöver. Dessutom kan man vänta sig att säkerhetsvakter och livvakter blir et
1 av 5
Många vill hedra Giffords och visa sittt deltagande i hennes tillfrisknande. Kanske kommer skjutningen att påverka den politiska debattens uppskruvade retorik i USA en lång tid framöver. Dessutom kan man vänta sig att säkerhetsvakter och livvakter blir et - Foto: Michael Chow/AP/Scanpix
Ellie Steve, 6, Lucia Revves, 6, och Zoe Reeves, 18 har samlats utanför Gabrielle Giffords kontor för att be och visa sitt stöd för den nedskjutna politikern.
2 av 5
Ellie Steve, 6, Lucia Revves, 6, och Zoe Reeves, 18 har samlats utanför Gabrielle Giffords kontor för att be och visa sitt stöd för den nedskjutna politikern. - Foto: Chris Carlson/AP/Scanpix
3 av 5
- Foto: Matt York/AP/Scanpix
Kongresskvinnan Gabrielle Giffords kämpar för närvarande för sitt liv. I Palins kampanj fanns en affisch av henne i kikarsiktet.
4 av 5
Kongresskvinnan Gabrielle Giffords kämpar för närvarande för sitt liv. I Palins kampanj fanns en affisch av henne i kikarsiktet. - Foto: Giffords.com
5 av 5
- Foto: SarahPalin.com

Palin: Anklaga mig för morden är blodsförtal

Republikanen Sarah Palin slår tillbaka mot kritiker och säger att hon förföljs på samma sätt som judarna - med blodsförtal.


Det här är blodsförtal

Den kristet europeiska traditionen att anklaga judar för att dricka kristna barns blod började under 1100-talet och kallas blodsförtal eller "blood libel" på engelska.

Blodet sägs användas i religiösa ritauler. Historiskt sett gick dessa falska anklagelser hand i hand med att judar förgiftade brunnar och tog med sig pesten till Europa.

Vanligtvis handlar anklagelserna om att judarna använder blodet till att baka sitt särskilda osyrade bröd - matzes - till den judiska "påsken" - Pesach.

Det första arabiska blodsförtalet inträffade för 160 år sedan - och är känd som den så kallade Damaskusaffären 1840. Men myten förekommer i delar av arabvärlden än i dag.

– Det traditionella europeiska blodsförtalet medfördes till muslimska länder av kristna araber med ursprung i Europa, säger professor emeritus Raphael Yisraeli, expert på islamsk historia vid universitetet i Tel Aviv.

INTERNET. Inte ett ord om den prickskyttetavla med demokraten Gabrielle Giffords i gevärssiktet.

Inte ett ord av ånger inför den våldsförhärligande retorik som republikanernas fixstjärna Sarah Palin och hennes partikamrater ägnat sig åt att piska upp.

Däremot säger sig Palin vara utsatt för ett korståg av samma omfattning som judarna.

Samma dag som reserverats för bön och sorgearbete efter den blodiga massakern i Tucson, Arizona, som dödade sex personer och skadade fjorton - däribland Giffords, som ännu kämpar för sitt liv på ett sjukhus i staden - valde Sarah Palin att släppa en video på sin kampanjsida på Facebook.

Där anklagar hon sina kritiker för "blodsförtal" - alltså den typ av rykten som förföljde judarna i bland annat det medeltida Europa och som går ut på att judar dricker kristna (eller i dag - arabiska) barns blod.

I en nästan åtta minuter lång video bryter Tea Party-rörelsens frontfigur tystnaden efter några dagar på defensiven.

Videon postades bara timmar innan president Barack Obama skulle hålla sitt tal vid en minnesceremoni på Arizonauniversitetet i Tucson.

SE VIDEON:

Sarah Palin: "America's Enduring Strength" from Sarah Palin on Vimeo.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!