Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Egyptiska regeringen stänger svenska hemsidor

1 av 1

AP/SCANPIX

Nyheter | 25/01/2011 20:09

För att hålla tillbaka egyptierna försöker regeringen att strypa nyhetsflödet.

KAIRO. Protesterna i Egypten har fått regeringen i landet att börja strypa tillgången till nyhetsflödet för medborgarna.

Svenska videotjänsten Bambuser, där användare över hela världen kan dela med sig av videoklipp i realtid, är till exempel nerstängt för användare i Egypten.

– Enligt de källor vi har på plats och rapporter via twitter så är vår tjänst otillgänglig för egyptiska användare, berättar Måns Adler, grundare av tjänsten, för Nyheter24.

Varför har det här hänt?

– Jag tror att egyptiska medborgare har valt Bambuser för att teknologin gör att människor kan publicera videoströmmar på en gång i realtid. Det gör att man kommer runt risken att polisen tar bort materialet, eftersom det läggs upp på internet på en gång.

– För att myndigheterna ska ha kontroll trots det, så har de stängt ner tjänsten helt, säger Måns Adler.

Är era konkurrenter drabbade?

– De är uppe och kör fortfarande. Bambuser har som jag förstått det varit förstahandsvalet i Egypten och det är troligtvis därför man blockerat just oss. De känner sig hotade av oss.

Även om Måns Adler ser allvarligt på händelsen tycker han att det bevisar vilket demokratiskt verktyg tjänsten är.

– Det visar ändå på kraften av vår tjänst och hur den fungerar som demokratiskt verktyg, avslutar Måns Adler för Nyheter24.

Sista sändningen från Egypten på Bambuser var vid 14-tiden under tisdagen.

Se ett av de sista klippen här!