Tisdag 21 Sep
Stockholm

WIKILEAKS: Israel i hemligt samarbete med Palestina

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Nya Wikileaksdokument avslöjar ett hemligt samarbete mellan Israels säkerhetstjänst och den palestinska motsvarigheten på Västbanken.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

TEL AVIV. Den palestinska säkerhetstjänsten har haft ett omfattande utbyte med den israeliska ockupationsmakten. Det avslöjas i nyligen läckta dokument från Wikileaks, skriver Dagens Nyheter.

Samarbetet pågick mitt under pågående kris i Gaza och var topphemligt.

Men redan så tidigt som 2005 beskriver en israelisk general, enligt dokumenten, ett ”uppriktigt” samarbete med den palestinska säkerhetstjänsten.

Möts ofta

Företrädarna för respektive part träffades tätt - var fjortonde dag hade man möten på "operativ" nivå och följde regelbundet upp med möten "ute på fältet".

Företrädare för PA - den palestinska myndigheten på Västbanken - klagade till och från över att de inte fick tillräckligt mycket att göra av israelerna.

I ett ambassaddokument från 2007 klagar en palestinsk underrättelseofficer över att de inte får all den information de behöver för att kunna göra gripanden.

Trots att han konstaterar att dussintals misstänkta terrorister gripits under den senaste tiden samt att ”beslagtagen ammunition och sprängämnen rutinmässigt överlämnas till israelisk militär”, skriver DN.

Hemligt Gazamöte

2008 fick PA en lista över misstänkta terrorister av israelerna. Och PA får i uppdrag att återrapportera.

Och i december 2008 - mitt under pågående bombningar av Gazaremsan, där PA:s rivaler Hamas gripit makten - håller man ett mycket känsligt möte mellan israelisk militär och palestinska säkerhetsstyrkor.

På mötet bestäms att ”i fall efter fall” fortsätta säkerhetssamarbetet för att förhindra att Hamas griper makten också på Västbanken.

Men parterna konstaterar också vikten av att hemlighålla mötet ”med tanke på det känsliga i ett säkerhetssamarbete i tider av palestinsk ilska över händelserna i Gaza”.

Kommentera
Kopiera länk
Dela