Fredag 24 Sep
Stockholm

Danmark mest demokratiskt

Belgien hamnar före Sverige i demokratibarometern - trots ett splittrat folk och ingen regering.
1 av 4
Belgien hamnar före Sverige i demokratibarometern - trots ett splittrat folk och ingen regering. Foto: Yves Logghe/AP/Scanpix
Storbritannien hamnar i botten - trots att landet räknas som parlamentarismens vagga.
2 av 4
Storbritannien hamnar i botten - trots att landet räknas som parlamentarismens vagga. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/Scanpix
Bland annat är förtroendet för brittiska polisen lågt.
3 av 4
Bland annat är förtroendet för brittiska polisen lågt. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/Scanpix
Danmark leder demokratibarometern.
4 av 4
Danmark leder demokratibarometern. Foto: Maja Suslin / SCANPIX

En grupp forskare vid Zürichuniversitetet i Berlin har listat världens mest demokratiska länder. Bäst i klassen är Danmark.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Här är hela listan (1995 - 2005)

Danmark: 88.3

Finland: 87.7

Belgien: 85.1

Island: 83.5

Sverige: 82.9

Norge: 82.1

Kanada: 79.4

Nederländerna: 79.0

Luxembourg: 75.2

USA: 74.9

Tyskland: 73.2

Nya Zeeland: 72.1

Slovenien: 69.6

Schweiz: 67.8

Irland: 67.0

Portugal: 66.7

Spanien: 66.6

Australien: 65.5

Ungern: 63.2

Österrike: 63.1

Tjeckien: 58.2

Italien: 57.0

Cypern: 55.5

Malta: 54.2

Japan: 45.8

Storbritannien: 44.6

Frankrike: 42.8

Polen: 42.0

Sydafrika: 39.8

Costa Rica: 32.7

Demokratibarometern mäter demokratigrad med nio olika indikatorer: Skyddet för personlig frihet, rättssäkerhet, aktiva medborgare, transparens, delaktighet, representation, politisk kompensation, maktdelning och förmåga att genomföra demokratiskt fattade beslut.

Ladda ner rapporten här (PDF).

Parlamentarismens moderland - Storbritannien - däremot hamnar i botten på listan. Tillsammans med Frankrike, Polen och Costa Rica.

Den tyska forskargruppen - som på uppdrag av Zürichuniversitetet och det statliga Centret för socialvetenskap i Berlin genomfört studien - listar länder enligt en "demokratibarometer" som mäter hur 30 väletablerade demokratier lyckas upprätthålla frihet och jämlikhet.

Sverige ej i täten

Sverige hamnar först på en femteplats efter Danmark, Finland, Belgien och Island.

Men mest upprörda lär britterna vara som med en 26:e plats ligger i botten på listan - trots sin långa demokratiska historia.

Tyskland är mer demokratiskt än Frankrike, Storbritannien och till och med Schweiz.

Kaos - men demokrati

Belgien rankas alltså trea - trots att landet är svårt sargat av etniska motsättningar mellan valloner och flamländare och sedan sju månader tillbaka inte ens har någon regering.

Enligt en av projektledarna, Wolfgang Merkel, har man försökt koppla ett djuplodande grepp om demokratifrågan.

– Studien har utformats för att gå djupare än huruvida ett land har fria och rättvisa val, men inte för djupt ner på enskilda delar av regeringspolitiken, säger Merkel till Der Spiegel.

Mediekoncentration

För Storbritannien är problemen att de har enmansvalkretsar i parlamentet och att stora grupper väljare därmed inte representeras överhuvud taget. Dessutom är mediekoncentrationen avsevärd och polisens förtroende lågt.

Tyskland hamnar precis efter USA tack vare bland annat hög andel kvinnliga lagstiftare och strikt maktdelning mellan två kamrar i parlamentet.

Få kvinnor

I Schweiz däremot är kvinnor underrepresenterade - vilket får landet att inta en 16:e plats på listan. Dessutom röstar låginkomsttagare i mindre utsträckning.

– Vår demokratibarometer visar på styrkor och svagheter i en demokrati i de enskilda länderna. Men den döljer inte var man kan göra vidare framsteg och var det lönar sig att studera de mest framgångsrika demokratiernas bästa praktiker, säger projektledarna Marc Bühlmann och Wolfgang Merkel i ett uttalande.

Sämre med Bush

Studien - som bedrivits i elva år - visar också att demokratierna i Polen, Sydafrika och Costa Rica är sämst.

– Vi har sett positiva utvecklingar i yngre demookratier som Sydafrika och Cypern, som tar igen mycket i och med att de utvecklat och beskyddat personliga friheter medan vi sett en tillbakagång i George W Bushs USA och Silvio Berlusconis Italien.

Kommentera
Kopiera länk
Dela