19-åring äter tvättmedel tvångsmässigt

- 07/02/2011, 16:01 -

Faksimil från Daily Mail.

Kan inte sluta.

FLORIDA. En 19-årig till synes vanlig tjej från Florida, Tempestt Henderson, har en ovanlig smak. Hon äter nämligen både tvål och tvättmedel, nästan tvångsmässigt.

- Jag minns första gången jag doppade fingrarna i tvättmedel. Jag tog lite på tungan och det smakade så sött, och salt, det kändes bara rätt, säger hon till Daily Mail.

Hon fortsatte sin märkliga vana och åt tvål och tvättmedel i då och då i sex månader innan hon uppsökte läkare för att reda ut vad som lockade så med detta potentiellt dödliga gift.

Henderson fick den mycket ovanliga diagnosen PICA, vilket innebär att man har en extrem drift att äta sånt som inte innehåller näringsämnen.

Vanligen dras personer med PICA till krita, metall eller till och med plast. Men tvål och tvättmedel är mycket ovanligt.

I Tempestt Hendersons fall tros beteendet delvis vara stressrelaterat eftersom det dök upp strax efter en jobbig separation.

Läkarna är oroliga för Hendersons tvål- och tvättmedelslängtan.

- Det här kan skada ämnesomsättningen och förstöra matsmältningen och vad gäller tvål finns också anledning att oroa sig över ph-balansen i kroppen, säger doktor Barton Blinder, en av de främsta läkarna vad gäller PICA-diagnosen, till Daily Mail.

En psykolog som Tempestt Henderson träffat har dragit slutsatsen att lukten från tvättmedel och tvål symboliserar trygghet för henne och menar att det är därför hon dras till det även som livsmedel.

Hon genomgår nu KBT-behandling för att hitta strategier att bryta vanan och fokusera på annat när tvålsuget kommer.