Onsdag 22 Sep
Stockholm

Militärer byter sida

Folket är ännu segervisst - trots Mubaraks hårdnackade motstånd.
1 av 5
Folket är ännu segervisst - trots Mubaraks hårdnackade motstånd. Foto: Tara Todras-Whitehill/AP/Scanpix
15 militärer uppges ha anslutit sig till demonstrationerna.
2 av 5
15 militärer uppges ha anslutit sig till demonstrationerna. Foto: Tara Todras-Whitehill/AP/Scanpix
3 av 5
4 av 5
5 av 5

Efter president Hosni Mubaraks oväntade besked på torsdagskvällen - "jag stannar kvar" - är läget mycket spänt i Kairo. Nu uppges ett antal högt uppsatta militärer ha fått nog.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

KAIRO. Egypten kokar på fredagsmorgonen. Under dagen väntas det avgörande som aldrig kom sent på torsdagskvällen provoceras fram av uppretade folkmassor. Kanske i samarbete med militären.

Omedelbart efter president Hosni Mubaraks tevesända tal till nationen - där han visserligen bad om ursäkt för det våld som drabbat demonstranterna och lovade förändring på vissa viktiga punkter, men också upprepade sitt budskap om att han har för avsikt att sitta kvar till september - höll också hans vicepresident Omar Suleiman ett tal. I vilket han varnade för en militärkupp.

Kupp kan vara nära

Tidigare på torsdagen samlades Högsta rådet för de väpnade styrkorna, under ledning av överbefälhavare Hussein Tantawi, för "att undersöka vilka händelser och åtgärder som är nödvändiga för att bevara landet och det stora egyptiska folkets förtjänster och strävanden".

Det har tolkats som att militären tänker ta saken i egna händer. Också oppositionsledaren Mohammed ElBaradei - tidigare FN:s vapeninspektör - har krävt att militären griper in.

Och nu säger en högt uppsatt egyptisk militär att ett femtontal av hans kollegor bytt sida och nu anslutit sig till demokratirörelsen.

Ska tala till folket

– De väpnade styrkornas solidaritet med folket har bara börjat, säger major Ahmed Ali Shouman till Reuters efter den tidiga morgonbönen på fredagen.

Redan på torsdagskvällen lämnade Shouman ifrån sig sitt vapen och anslöt sig till demonstranterna på Tahrirtorget.

Enligt Shouman ska de runt 15 militärer som bytt sida – från kaptener till löjtnanter – tala till folket efter fredagsbönen.

Blodbad väntas

Nu väntar sig många ett blodbad i Kairo. Efter Mubaraks tal utropade många att de på fredagseftermiddagen skulle tåga mot presidentpalatset. Och redan under natten omringade minst 10 000 det statliga teve- och radiohuset.

– Det kommer att bli ett blodbad. Det blir det definitivt. Fredliga demonstranter kommer att dödas, säger en av frihetshjältarna till CNN.

– Men människor har redan dött för den här saken, och vi är alla beredda att dö för den.

Kommentera
Kopiera länk
Dela