Googlechefen: Låt bli att lägga er i, västregeringar

- 11/02/2011, 15:14 -
... president Mubarak och...
1 av 4

... president Mubarak och...

Egyptisk TV

... vicepresident Omar Suleiman om åtminstone en sak.
2 av 4

... vicepresident Omar Suleiman om åtminstone en sak.

Egyptisk statsteve/AP/Scanpix

Wael Ghonim (mitten) är överens med...
3 av 4

Wael Ghonim (mitten) är överens med...

Tara Todras-Whitehill/AP/Scanpix

4 av 4

Twitter

Revolutionen i Egypten finner sig inte i Mubaraks beslut att sitta kvar. Men de är överens med regimen om en sak: Väst gör bäst i att ägna sig åt sina egna affärer.

KAIRO. När Egyptens diktator sedan 30 år, Hosni Mubarak, sent på torsdagskvällen höll sitt tevesända tal till nationen och försäkrade att han tar revolutionen och ungdomarna på allvar - men ändå tänker sitta kvar - hade regimen möjligen hoppats på att luften skulle gå ur upproret.

De förhoppningarna grusades när demonstrationerna fortsatte under fredagen i Kairo, Alexandria, Suez och andra städer runt om i landet.

Kraven ekar ännu: "Avgå, Mubarak!"

Och vid 15-tiden svensk tid kom uppgifter om att Hosni Mubarak har lämnat Kairo för att på nytt ta sin tillflykt till semesterresidenset i Sharm-El-Sheik.

"Snälla lägg er inte i"

Han gjorde i vilket fall under torsdagskvällens tal klart att han i praktiken lämnat över presidentmakten till vicepresidenten Omar Suleiman - inte heller det ett populärt drag bland demonstranterna på Tahrirtorget och andra håll. Suleiman anses befläckad av den gamla regimen.

Men en sak är åtminstone såväl Mubarak, Suleiman och demokratiaktivisterna överens om: Västländerna har inget med Egyptens affärer att skaffa.

Strax före 15:00 svensk tid skrev revolutionsledaren Wael Ghonim, 30, marknadschef för Google i Mellanöstern och Nordafrika - som greps i revolutionens inledningsskede efter att ha skapat en facebooksida som mobiliserat demonstranter - att västregeringarna ska hålla sig undan.

– Kära västerländska regeringar. Ni har varit tysta i 30 år och stöttat regimen som förtryckt oss. Snälla, lägg er inte i nu, skriver Wael Ghonim på Twitter.