Den jemenitiska presidenten Ali Abdullah Saleh står under måndagens presskonferens fast vid sitt beslut att sitta kvar på sin post fram till nästa presidentval, år 2013.
1 av 4
Den jemenitiska presidenten Ali Abdullah Saleh står under måndagens presskonferens fast vid sitt beslut att sitta kvar på sin post fram till nästa presidentval, år 2013. - Foto: Hani Mohammed / AP / SCANPIX
Likt den revolutionära utvecklingen i Egypten har flera demonstranter satt upp tält och bosatt sig på torgen för att kunna delta mer aktivt i manifestationerna.
2 av 4
Likt den revolutionära utvecklingen i Egypten har flera demonstranter satt upp tält och bosatt sig på torgen för att kunna delta mer aktivt i manifestationerna. - Foto: Muhammed Muheisen / AP / SCANPIX
Hittils har totalt elva personer dött i den jemenitiska kampen för demokratiska reformer.
3 av 4
Hittils har totalt elva personer dött i den jemenitiska kampen för demokratiska reformer. - Foto: Muhammed Muheisen / AP /SCANPIX
Folket låter däremot inte detta stoppa dem. På bilden har ett kors ritats av protestanter över den nuvarande presidentens ansikte.
4 av 4
Folket låter däremot inte detta stoppa dem. På bilden har ett kors ritats av protestanter över den nuvarande presidentens ansikte. - Foto: Muhammed Muheisen / AP / SCANPIX

Jemen: Presidenten avfärdar folkets krav

De oppositionella är kritiska inför att presidenten ska sitta kvar tills nästa omval. "Uttalandet är ingenting annat än ett försök att vinna tid och vi har varit i den här onda cirkeln i åratal."


SANAA. Den jemenitiska presidenten Ali Abdullah Saleh som suttit vid makten i över tre årtionden står fast vid sitt uttalande om att han ska sitta kvar som statsöverhuvud fram till nästa val.

Beslutet att avgå var en konsekvens av att även Jemens gator och torg fyllts av demonstrerande människor drivna av förhoppningar om demokratiska reformer som spridit sig över arabvärlden efter jasminrevolutionens början.

Men oppositionen nöjer sig inte.

– Vi tänker inte lämna det här stället innan regimen faller, säger aktivisten Ahmed Ghilan, som tillsammans med tiotusentals andra protestanter har gjort sig hemmastadd på ett av huvudstaden Sanaas centrala torg.

Trots detta insisterar presidenten orubbligt på att ett regimskifte inte kommer att äga rum innan nästa planerade val. Det vill säga - år 2013.

– Oppositionen har gått över styr med sina krav när de kräver ett direkt regimbyte. Det här är oacceptabelt och de som vill ha makt kan vända sig till valurnorna, säger presidenten Ali Abdullah Saleh.

Inte helt oväntat kritiseras presidentens uttalanden av regimens motståndare.

– Uttalandet är ingenting annat än ett försök att vinna tid och vi har varit i den här onda cirkeln i åratal, berättar en av de oppositionellas talesmän, Mohammed al-Sabri för Wall Street Journal.

Sedan jasminrevolutionen hunnit sprida sig till Jemen har totalt elva personer dödats i samband med protester. Däribland en 28-åring som under måndagen omkom efter att han blivit skadad av en handgranat.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!