Måndag 15 Aug
Stockholm

Hugo Chávez fängslar fackföreningsledare

1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Venezuelas omstridde ledare, Hugo Chávez, är en av få som trätt till stöd för den libyske diktatorn Muammar Khaddafi. Men på hemmafronten har han själv problem med ett folk som kräver demokratiska reformer. Petter Svensson rapporterar på plats för Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

CARACAS. Fackföreningsledaren, 51-årige Ruben Gonzalez, har av domstolen i första instans i Venezuela dömts till sju och ett halvt års fängelse för att ha initierat en olaglig församling, överträtt säkerhetszoner, offentligt uppmanat andra att begå brott, samt utgjort hinder för friheten att arbeta.

Domen har skapat förstämning och ilska hos fackliga representanter och andra i Venezuela och förvåningen är stor över det hårda straffet.

– Med tanke på all negativ publicitet fallet redan har renderat så var jag övertygad om att han skulle skulle få ett mycket milt straff, jag ar förvånad och upprörd över den orättfärdiga domen, säger advokat Luis Galvis, ledare för den oberoende fackföreningen SUONTRAJ, till Nyheter24.

Som ledare för fackföreningen Sintraferrominera var Ruben Gonzalez i augusti 2009 pådrivande i en strejk i en statligt ägd järnfabrik, med anledning av att villkoren i det det rådande kollektivavtalet inte hade uppfyllts.

Djup polarisering

Efter närmare två veckors strejkande greps Ruben Gonzalez och har har sedan dess hållits i fängsligt förvar och hans fall har uppmärksammats av flera människorättsorganisationer i och utanför Venezuela som krävt hans omedelbara frisläppande.

Det politiska landskapet i Venezuela är djupt polariserat och den fackliga arenan utgör inget undantag. Trots stora ideologiska skillnader står fackföreningsrörelsen nu eniga i kritiken mot domen.

– Vi lägger alla skilda åsikter som vi fackföreningar har åt sidan just nu. Han straffas hårt för att stått upp för arbetarnas rättigheter. Försyndelserna ifråga är sådant som i alla tider har inträffat i samband med olika strejker, men det har alltid lösts med hjälp av förhandlingar och dylikt. Detta är något helt nytt och det är en  mycket beklaglig utveckling, säger Luis Galvis till Nyheter24.

Hungerstrejk

De protestauktioner mot behandlingen av Ruben Gonzalez, som med jämna mellanrum hållits sedan han blev gripen 2009, ökade omedelbart i intensitet efter  domen och spontana demonstrationer anordnades runt om i landet där stämningen på sina håll var hätsk.

I torsdags kom beskedet att Ruben Gonzalez tills vidare slipper fängelse, trots att själva domen kvarstår, och i stället får sitta i husarrest i väntan på rättegång i nästa instans.

– Det är min uppfattning att man från centralt håll nu önskar dämpa all den upprördhet som domen ifråga skapat hos fackföreningar och hos folk i gemen, att man helt   enkelt försöker mildra protesterna, säger Luis Galvis. 

Domstolsförhandlingarna i nästa instans, som i praktiken också är den slutgiltiga prövningen, förväntas sätta igång inom två månader.

Även innan domen mot Ruben Gonzalez var debatten  intensiv beträffade förekomsten av politiska fångar i Venezuela.

Dels har människorättsorganisationer uppmärksammat dessa, men framför allt företog en grupp av regimkritiska studenter för en månad sedan en hungerstrejk - ivrigt påhejade av oppositionell media - med kravet att alla politiska fångar i landet, däribland  Ruben Gonzalez, omedelbart skulle friges.

Förhandlingar

Regeringens attityd var från början avvisande till all form av dialog - men när antalet hungerstrejkade stadigt växte till antal och strejkande studenter under stor mediebevakning fick akuttransport till sjukhus - blev det till slut ohållbart att undvika frågan.

Och efter över tre veckors strejkande påbörjades förhandlingar mellan studenterna och regeringsrepresentanter. Detta resulterade sedermera  i att den oppositionella parlamentsledamoten Biagio Pilieri, som sedan månader tillbaka suttit i husarrest misstänkt för för förskingring av offentliga medel, släpptes varför han därefter till oppositionsanhängares stora jubel kunde återgå till sitt uppdrag i parlamentet.

Skrivet av: Petter Svensson

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.