Måndag 20 Sep
Stockholm

Kärnkraftskatastrof hotar Japan efter jordbävning

Här sveper tsunamin in över Japan.
1 av 8
Här sveper tsunamin in över Japan. Foto: Kyodo News/AP/SCANPIX
Nu hotas Japan av en kärnkraftskatastrof.
2 av 8
Nu hotas Japan av en kärnkraftskatastrof. Foto: Kyodo News/AP/SCANPIX
3 av 8
Det råder nu kaos i flera städer.
4 av 8
Det råder nu kaos i flera städer. Foto: Kyodo News/AP/SCANPIX
Bara i Tokyo saknar fyra miljoner hushåll el.
5 av 8
Bara i Tokyo saknar fyra miljoner hushåll el. Foto: Kyodo News/AP/SCANPIX
Det är nollgradigt i Japan.
6 av 8
Det är nollgradigt i Japan. Foto: Kyodo News/AP/SCANPIX
Jättevågen sveper in. Minst tusen persner uppges ha dött i ett av världens kraftigaste skalv.
7 av 8
Jättevågen sveper in. Minst tusen persner uppges ha dött i ett av världens kraftigaste skalv. Foto: Kyodo News/AP/SCANPIX
8 av 8

Trycket ökar i en reaktor i Fukushimas kärnkraftverk. Nu planerar regeringen släppa ut radioaktiv ånga för att lätta på trycket. Skalvet och efterföljande tsunami har hittills krävt över 1 000 offer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

TOKYO. Japanska myndigheter gjorde på fredagskvällen allt för att kyla ner en överhettad reaktor i Fukushimas kärnkraftverk, 25 mil norr om den japanska huvudstaden. 

Enligt kabinettsekreterare Yukio Edano är temperaturen fortfarande kritisk eftersom "den inte går att sänka".

– Men låt mig betona att det inte har förekommit någon radioaktiv läcka, sa Edano tidigare under dagen till ABC.

Men vid klockan 19.30 gick den japanska regeringen ut och sa att det kan bli aktuellt att släppa ut radioaktiv ånga för att lätta på trycket. Det ska då röra sig om så små mängder att det inte är farligt för människor eller miljö.

3 000 personer har evakuerat från området omkring kärnkraftsverket. Säkerhetszonen har under fredagen utvidgats, från två till tre kilometer. Personer inom en radie av en mil uppmanades att hålla sig inomhus, skriver CNN.

8 000 gånger kraftigare

Jordskalvet inträffade klockan 06.46, svensk tid, på fredagsmorgonen. Första uppgifterna gjorde gällandet att skalvet uppmätte 7,9 på richterskalan, en siffra som sedan uppgraderas till 8,9. Det kraftiga skalvets epicentrum var på havets botten en mil under vattenytan, 382 kilometer nordöst om Tokyo.

Skalvet räknas som det femte kraftigaste någonsin. Till exempel var fredagens jordbävning 8 000 gånger kraftigare än det som ödelade staden Christchurch i Nya Zeeland förra månaden, skriver Fox News.

1 000 döda

En sju meter hög tsunami svepte efter skalvet in över den japanska kusten. I staden Sendai ska mellan 2-300 kroppar hittats på en strand. Ytterligare 137 bekräftades senare som omkomna i staden, fortfarande saknas 531 personer.

Ett tåg som var på väg från Sendai till Ishinomaki saknas efter det att tsunamivågen slog till. Det är fortfarande oklart hur många människor som befann sig på tåget, skriver Japan Today.

Totalt ska över 1 000 personer omkommit i jordbävningen och den efterföljande tsunami, men siffran tros stiga.

Kaotisk situation

Sent på fredagskvällen beskriver ögonvittnen situationen som kaotisk i de drabbade områdena. Temperaturen har sjunkit och det är nu nollgradigt på flera ställen.

Tågtrafiken står stilla och trafiken rör sig långsamt eller inte alls när tiotusentals försöker fly från de översvämmade städerna.

Japanska myndigheter har öppnat universitet och statliga byggnader där folk kan övernatta. Flera berättar även för Fox att de tänker sova på caféer och hotell. Bara i Tokyo uppskattas det att över fyra miljoner hushåll saknar el.

Kommentera
Kopiera länk
Dela