- Foto: Rodrigo Abd/AP/Scanpix

800 000 haitier väntas få kolera

Epidemin ser ut att bli betydligt värre än befarat.


HAITI. Amerikanska forskare larmar nu om i tidningen The Lancet om koleratillståndet i Haiti. Epidemin ser ut att kunna bli långt värre än befarat om de 400 000 man trott riskerar att drabbas kan bli dubbelt så många, 800 000 kolerasjuka.

Koleran tros ha kommit in i landet via hjälparbetare från FN som fört med sig smittan från något annat land. Mellan oktober och december förra året insjuknade 150 000 i koler på Haiti. 3 500 av dem avled.

Enligt de nya uppräknade prognoserna kan 11 000 komma att dö i kolera i Haiti i år.

Haiti är förutom koleraepidemin oerhört hårt prövat efter jordbävningen den 12 januari förra året. Minst 212 000 människor befaras ha dött i skalvet, som hade en magnitud på 7,0.

/
/
/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Amorteringskravet: Så slår det mot bopriserna

Martin Melin ångrar uttalandet om guccikepsar – utesluter inte Östermalm

Liberalernas talesperson i polisfrågor Martin Melin har ångrat sitt mycket kritiserade uttalande om kriminella och guccikepsar. I en intervju med Dagens ETC säger han ”Varsågoda medborgare".

Ungerske talmannen signerade Natoansökan

Det ungerska parlamentets talman László Kövér har undertecknat Sveriges Natoansökan, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Norge: Helikoptervraket bärgat ur havet

1 timme sedan
Den havererade helikoptern utanför Bergen i Norge har bärgats ur havet, meddelar norska haverikommissionen. Vraket kommer nu att fraktas med fartyg till en norsk marinbas i Bergen.

Lyxiga prispotten: Så mycket pengar får vinnarna i Vasaloppet 2024

1 timme sedan
Vasaloppet 2024 äger rum den 3 mars och för de som lyckas ta sig upp på topp 15-placeringarna i tävlingen väntar lite skönt klirr i kassan – inte minst för de snabbaste åkarna förstås.

Personal hjälpte pojke att fly från HVB-hem

1 timme sedan
En pojke under 18 år fick hjälp att fly utomlands av personalen på det HVB-hem i Uppsala län där han bodde, rapporterar UNT. Företaget som driver hemmet har nu gjort en utredning och skickat in en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.