Onsdag 18 Maj
Stockholm

Hätsk stämning i Syrien

I fredags var stämningen intensiv i Syrien.
1 av 2
I fredags var stämningen intensiv i Syrien. Foto: Muzaffar Salman/SCANPIX
Och det väntas bli värre.
2 av 2
Och det väntas bli värre. Foto: Muzaffar Salman/SCANPIX

Läget allt mer kritiskt. Presidenten står inför den värsta krisen på elva år.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

DARAA. Protesterna i arabvärlden breder ut sig och upprorsstämningen är intensiv och hög i Syrien. Detta mycket tack vare Facebook-gruppen Syrian Revolution 2011.

I fredags marscherade upprörda syrier in i Umayyad-moskén i huvudstaden Damaskus. Och nu väntas protesterna öka och stämningen bli allt mer spänd, rapporterar Reuters.

Under lördagen har ivriga demonstranter bränt ner ett av maktpartiets Baaths partikontor. En polisstation uppges också ha bränts ner.

Uppgifter om antal skadade under lördagen saknas, men i fredags kom uppgifter från Amnesty International där dödsantalet sas vara 55 människor.

Det som nu händer i Syrien innebär den värsta krisen för president Bashar al-Assad sedan han tillträdde sitt ämbete år 2000.

Internationella liksom nationella medier har fått begränsade möjligheter att rapportera från staden, varför informationen i nuläget är knapphändig.

Men enligt en medarbete hos Reuters ska en staty av presidentens far ha rivits ned av en folkmassa. Attacken resulterade i beskjutningar från civilklädd säkerhetspersonal belägrade i en byggnad intill.

Rivningen av statyn liknar den som ägde rum i Irak 2003, när en hord av människor fällde ett monument av Saddam Hussein. Om Bashar al-Assad kommer att gå samma öde tillmötes som den irakiske diktatorn vet ingen, men den hätska stämningen i landet pekar på ett gigantiskt missnöje med det nuvarande styret.

Kommentera
Kopiera länk
Dela