I fredags var stämningen intensiv i Syrien.
1 av 2
I fredags var stämningen intensiv i Syrien. - Foto: Muzaffar Salman/SCANPIX
Och det väntas bli värre.
2 av 2
Och det väntas bli värre. - Foto: Muzaffar Salman/SCANPIX

Hätsk stämning i Syrien

Läget allt mer kritiskt. Presidenten står inför den värsta krisen på elva år.


DARAA. Protesterna i arabvärlden breder ut sig och upprorsstämningen är intensiv och hög i Syrien. Detta mycket tack vare Facebook-gruppen Syrian Revolution 2011.

I fredags marscherade upprörda syrier in i Umayyad-moskén i huvudstaden Damaskus. Och nu väntas protesterna öka och stämningen bli allt mer spänd, rapporterar Reuters.

Under lördagen har ivriga demonstranter bränt ner ett av maktpartiets Baaths partikontor. En polisstation uppges också ha bränts ner.

Uppgifter om antal skadade under lördagen saknas, men i fredags kom uppgifter från Amnesty International där dödsantalet sas vara 55 människor.

Det som nu händer i Syrien innebär den värsta krisen för president Bashar al-Assad sedan han tillträdde sitt ämbete år 2000.

Internationella liksom nationella medier har fått begränsade möjligheter att rapportera från staden, varför informationen i nuläget är knapphändig.

Men enligt en medarbete hos Reuters ska en staty av presidentens far ha rivits ned av en folkmassa. Attacken resulterade i beskjutningar från civilklädd säkerhetspersonal belägrade i en byggnad intill.

Rivningen av statyn liknar den som ägde rum i Irak 2003, när en hord av människor fällde ett monument av Saddam Hussein. Om Bashar al-Assad kommer att gå samma öde tillmötes som den irakiske diktatorn vet ingen, men den hätska stämningen i landet pekar på ett gigantiskt missnöje med det nuvarande styret.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
Relaterat
Senaste nytt

Talman avgår efter hyllning till naziveteran

M och SD bakom nio av tio mediekritiska inlägg

Moderater och sverigedemokrater ligger bakom nio av tio kritiska Twitterinlägg mot nyhetsmedier. Det visar forskning, som kartlagt hur svenska riksdagsledamöter använder X, tidigare Twitter, rapporterar tidningen Journalisten.

Amazon stäms för konkurrensbrott

USA:s konkurrensmyndighet FTC stämmer Amazon. Näthandelsjätten anklagas för att på flera punkter ha utnyttjat sin monopolställning till att undergräva konkurrensen på marknaden.

Tierp: Polisen rapporterar om misshandel

"Man misshandlad, Tierp.", skriver polisen på sin hemsida.

Nordkorea varnar: På gränsen till kärnvapenkrig

Nordkoreas FN-ambassadör varnar för att Koreahalvön står på gränsen till ett kärnvapenkrig. Anledningen skulle vara att USA och Sydkorea skapat ett fientligt klimat.

Trollhättan: Polisen rapporterar om olaga frihetsberövande / människorov

1 timme sedan
"Fem män mellan 20-30 år anhållna misstänkta för människorov i Trollhättan.", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.