Onsdag 12 Maj
Stockholm

EU vill förbjuda stadsbilar

Så ska koldioxidutsläppen minskas med 60 procent.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På måndagen lanserade EU-kommissionen sin nya långsiktiga plan för att "i grunden förändra transportmönstret för passagerartrafik" till och med år 2050.

Målet är att mer än 50 procent av alla resor längre än 300 kilometer ska göras med tåg. Dessutom ska EU-kommissionen vidta åtgärder för att få stopp på lågbudgetflygresor som i dagsläget ses som en stor miljöbov.

Bland det mest kontroversiella är dock förslaget om att städerna inte längre ska få trafikeras av bilar drivna med traditionellt bränsle.

Det brittiska transportbilsförbundet har redan hunnit avfärda förslaget som "galet" men EU:s transportkommissionär Siim Kallas är säker på att åtgärderna är nödvändiga för att komma till rätta med koldioxidutsläppen.

- Det betyder inga konventionellt drivna bilar i våra städer. Vi kommer att agera, lagstifta och vidta verkliga åtgärder för att förändra beteendet, säger han enligt Telegraph.

Han menar dock att människors rörelsefrihet inte kommer att begränsas och att företagens möjligheter inte kommer inskränkas. Detta eftersom han är övertygad om att nya lösningar kommer att presenteras.

Kommentera
Kopiera länk
Dela