Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Spindelmannen besegrade världens högsta skyskrapa

- 29/03/2011, 11:31 -
1 av 4

Kamran Jebreili/AP/Scanpix

2 av 4

Kamran Jebreili/AP/Scanpix

3 av 4

Kamran Jebreili/AP/Scanpix

4 av 4

Kamran Jebreili/AP/Scanpix

Fransmannen Alain Robert har gjort det till en sport att bestiga byggnader och torn i storstadsmiljö. Nu har han lyckats med sitt livs utmaning. SE VIDEO!

DUBAI. Spindelmannen - som den urbane klättraren Alain Robert, 48, kallas - har bestigit världens högsta byggnad - Burj Khalifa.

Det tog honom sex timmar att klättra upp för den 828 meter höga skyskrapan i Förenade Arabemiratens huvudstad Dubai. Och han gav sig inte förrän han tagit sig ända upp också för spiran ovanför den högsta våningen.

En stor folkskara hade samlats nedanför tornet medan Robert besteg fasaden som lystes upp med strålkastare efter mörkrets inbrott.

För ovanlighetens skull använde sig Spindelmannen den här gången av rep och sele för att inte bryta mot säkerhetsföreskrifterna.

– Jag vet att det ibland finns mer specifika regler, sa han till nyhetsbyrån Reuters innan han påbörjade expeditionen.

– Jag förstår. Du vet, det här är en sådan ikonisk byggnad så att jag kan förstå att även om de också bryr sig om mitt dyrbara liv är de också mycket angelägna om att beskydda det dyrbara Burj Khalifa.

Efter en mödosam tur upp för den ogästvänliga fasaden vinkade han i triumf ner mot folkmassan.