Kärnkraftverket Fukushima kan nu komma att kläs in i tyg - tänkt att skydda människorna från radioaktiv strålning.
1 av 3
Kärnkraftverket Fukushima kan nu komma att kläs in i tyg - tänkt att skydda människorna från radioaktiv strålning. - Foto: AP/Scanpix
Det är inte längre bara människor som ska skannas för strålning. Japans myndigheter instruerades på torsdagen att börja granska livsmedel för radioaktiva ämnen.
2 av 3
Det är inte längre bara människor som ska skannas för strålning. Japans myndigheter instruerades på torsdagen att börja granska livsmedel för radioaktiva ämnen. - Foto: AP/Scanpix
Här skannas en man på ett härbärge dit människor kommit för att ta skydd.
3 av 3
Här skannas en man på ett härbärge dit människor kommit för att ta skydd. - Foto: Wally Santana/AP/Scanpix

Nu vill Japan klä in sina katastrofreaktorer i tyg

Den högsta nivån av radioaktivitet hittills har nu uppmätts i havet utanför det tsunamidrabbade kärnkraftverket i Fukushima. Myndigheternas plan: Klä in reaktorerna i tyg.


TOKYO. Samtidigt som radioaktiviteten nu har nått både Sverige och Storbritannien kämpar japanska myndigheter ännu med att begränsa skadeverkningarna av katastrofen i Fukushima.

I havet utanför kärnkraftverket har man nu mätt upp rekordhöga nivåer av radioaktivitet. 500 meter ut är nivåerna mer än 3 355 gånger de tillåtna värdena, uppger nyhetsbyrån Jiji.

I söndags var nivån 1 850 gånger mer än tillåtet och i lördags 1 250 gånger.

Myndigheternas nya plan för att rädda det som räddas kan är att klä in de havererade reaktorerna med en typ av specialtyg som kan dämpa strålningen, enligt tidningen Asahi Shimbun.

Det framgår inte av artikeln vilken typ av tyg det rör sig om - Asahi Shimbun hänvisar enbart till "specialtyg". Tyget kan bli aktuellt för reaktorerna ett, tre och fyra där tak och väggar som nu läcker i så fall ska kläs in i.

/
/
/
/
Tyg
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

Oljepris upp efter rapporter om attack

Oljepriset steg inledningsvis med 3 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till runt 90 dollar på förmiddagen.

Här är hoten mot lägre ränta

1 timme sedan
Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Polisen rapporterar om stöld, Vimmerby

2 timmar sedan
"Inbrott i butik i centrala Vimmerby.", skriver polisen på sin hemsida.