Måndag 17 Maj
Stockholm

Berlusconi stöder Libyens rebeller

Ali al-Essawi och Franco Frattini i Rom.
1 av 2
Ali al-Essawi och Franco Frattini i Rom. Foto: Andrew Medichini/Scanpix
Silvio Berlusconi
2 av 2
Silvio Berlusconi. Foto: Thibault Camus/Scanpix

Italien gör gemensam sak med Frankrike och erkänner det libyska oppositionsrådet medan Khadaffis utrikesminister fikar efter stöd i Grekland, Malta och Turkiet

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

ROM. Italiens utrikesminister Franco Frattini annonserade under måndagen tillsammans med det Nationella libyska rådets utrikesminister Ali al-Essawi att Italien erkänner rebellernas övergångsregering.

Italien följer därmed i Frankrikes fotspår och är nu de enda europeiska länderna som erkänner Nationell rådet som landets legitima representant.

Italien kommer att öppna ett kontor i rebellkontrollerat område och utrikesminister Frattini påpekar att regimen har förlorat all legitimitet samt lösningen på Libyens framtid vilar på villkoret att Khadaffi och hans familj lämnar landet, rapporterar LATimes.

Khadaffiregimens utrikesminister Abdel Ati al-Obeid har precis besökt Turkiet och Grekland för att söka stöd för en förhandling om vapenvila, något som Frattini avfärdar som "icke-trovärdigt":

– Ingenting sas om Khadaffis avresa, vilket är en förutsättning för varje förslag.

Det har tidigare spekulerats i premiärminister Silvio Berlusconis hållning till kriget i Libyen, med avseende på hans fleråriga personliga förhållande till Khadaffi, samt hans nyligen uttryckta sympatier för den libyske diktatorn.

Kommentera
Kopiera länk
Dela