Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Khaddafi accepterar fredsplan

1 av 2

Pier Paolo Cito/AP/Scanpix

2 av 2

Altaf Qadri/AP/Scanpix

Nyheter | 11/04/2011 08:23

Går med på eldupphör och dialaog om oppositionen gör detsamma.

TRIPOLI. Libyens revolutionsansatte diktator Muammar Khaddafi har accepterat den afrikanska unionens förslag till fredsplan. Det innebär, enligt Sydafrikas president Jacob Zuma, att Khaddafi går med på eldupphör, att humanitär hjälp släpps fram dialog med oppositionen och hänsyn till de krav det libyska folket ställer, skriver BBC.

Konflikten har pågått i två månader och samtidigt som Khaddafi är kraftigt försvagad och hårt ansatt både av rebellerna och Natoattackerna sitter han fortfarande vid makten med ett stort antal soldater till sitt förfogande.    

Om oppositionen kommer att acceptera samma fredsplan återstår dock att se. De har tidigare sagt att en fredsplan där Khaddafi och hans söner sitter kvar vid makten inte är aktuell att förhandla om.

I Ajdabiya pågår samtidigt striderna för fullt och Khaddafis styrkor har tryckt tillbaka rebellerna och återtagit kontroll över staden.

Från Natohåll meddelas att minst 25 av Khaddafis stridsvagnar slogs ut via flygbombningar enbart på söndagen, uppger BBC.