1 av 2
- Foto: Pier Paolo Cito/AP/Scanpix
2 av 2
- Foto: Altaf Qadri/AP/Scanpix

Khaddafi accepterar fredsplan

Går med på eldupphör och dialaog om oppositionen gör detsamma.


TRIPOLI. Libyens revolutionsansatte diktator Muammar Khaddafi har accepterat den afrikanska unionens förslag till fredsplan. Det innebär, enligt Sydafrikas president Jacob Zuma, att Khaddafi går med på eldupphör, att humanitär hjälp släpps fram dialog med oppositionen och hänsyn till de krav det libyska folket ställer, skriver BBC.

Konflikten har pågått i två månader och samtidigt som Khaddafi är kraftigt försvagad och hårt ansatt både av rebellerna och Natoattackerna sitter han fortfarande vid makten med ett stort antal soldater till sitt förfogande.    

Om oppositionen kommer att acceptera samma fredsplan återstår dock att se. De har tidigare sagt att en fredsplan där Khaddafi och hans söner sitter kvar vid makten inte är aktuell att förhandla om.

I Ajdabiya pågår samtidigt striderna för fullt och Khaddafis styrkor har tryckt tillbaka rebellerna och återtagit kontroll över staden.

Från Natohåll meddelas att minst 25 av Khaddafis stridsvagnar slogs ut via flygbombningar enbart på söndagen, uppger BBC.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.

Grekiskt prinspar går skilda vägar

Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.

Man död i villabrand

En man i 65-årsåldern har avlidit i en brand i en villa i Älvsjö i Stockholms kommun.