Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svettigt för Medvedevs livvakter

- 13/04/2011, 21:32 -

burgbad.com

President Medvedevs livvakter spenderade 65 000 kronor på det tyska lyxbadkaret Burg Crono 2.0. Inköpet är bara ett i raden av överflödiga inköp som skattebetalarna får stå för.

MOSKVA. Det verkar svettigt värre att jobba som livvakt för den ryska presidenten Dmitrij Medvedev. Åtminsone om man får tro livvakternas inköpslista som nu toppas av det tyska badkaret Burg Crono 2.0.

Inget Sovjetbadkar

Livvakterna säger av lyxbadkaret, som kostar runt 65 000 kronor, inte alls är för dyrt och förklarade samtidigt att det inte är något "kort sittbadkar som man hade på Sovjettiden".

Livvakternas vanor är bara ett i raden av exempel på hur statligt anställda vältrar sig i lyx i Ryssland.

Enligt rysk lag måste alla statliga inköp publiceras på nätet. Och även om Medvedev försökt skärpa reglerna på vad som publiceras på sajten har rysk media avslöjat flera pinsamma inköp den senaste tiden.

Exklusiva pälsmössor

Förra månaden beställde tjänstemän i den sibiriska staden Irkusk 25 exklusiva pälsmössor till en kostnad av 100 000 kronor - styck. En talesman förklarade inköpet med att de "chokladbruna" mössorna skulle bli framtida gåvor.

Inte bättre är det i den republiken Dagestan där en lokal politiker beställde en splitter ny Audi för runt 1,8 miljoner. Det var först sedan en bloggare uppmärksammat skattebetalarnas senaste utgift som politikern hastigt avbeställde bilen.

Mutor

Enligt The Guardian tros de tokdyra inköpen som ryska politiker  gör  även vara ett sätt att få loss pengar till mutor. I oktober i fjol sa president Medvedev att landet förlorar över 200 miljarder svenska kronor på mutor.