- Foto: burgbad.com

Svettigt för Medvedevs livvakter

President Medvedevs livvakter spenderade 65 000 kronor på det tyska lyxbadkaret Burg Crono 2.0. Inköpet är bara ett i raden av överflödiga inköp som skattebetalarna får stå för.


MOSKVA. Det verkar svettigt värre att jobba som livvakt för den ryska presidenten Dmitrij Medvedev. Åtminsone om man får tro livvakternas inköpslista som nu toppas av det tyska badkaret Burg Crono 2.0.

Inget Sovjetbadkar

Livvakterna säger av lyxbadkaret, som kostar runt 65 000 kronor, inte alls är för dyrt och förklarade samtidigt att det inte är något "kort sittbadkar som man hade på Sovjettiden".

Livvakternas vanor är bara ett i raden av exempel på hur statligt anställda vältrar sig i lyx i Ryssland.

Enligt rysk lag måste alla statliga inköp publiceras på nätet. Och även om Medvedev försökt skärpa reglerna på vad som publiceras på sajten har rysk media avslöjat flera pinsamma inköp den senaste tiden.

Exklusiva pälsmössor

Förra månaden beställde tjänstemän i den sibiriska staden Irkusk 25 exklusiva pälsmössor till en kostnad av 100 000 kronor - styck. En talesman förklarade inköpet med att de "chokladbruna" mössorna skulle bli framtida gåvor.

Inte bättre är det i den republiken Dagestan där en lokal politiker beställde en splitter ny Audi för runt 1,8 miljoner. Det var först sedan en bloggare uppmärksammat skattebetalarnas senaste utgift som politikern hastigt avbeställde bilen.

Mutor

Enligt The Guardian tros de tokdyra inköpen som ryska politiker  gör  även vara ett sätt att få loss pengar till mutor. I oktober i fjol sa president Medvedev att landet förlorar över 200 miljarder svenska kronor på mutor.

/
/
/
/
/
/
Bil
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.