Fredag 23 Apr
Stockholm

Mubarak kan få galgen

Galgen kan vänta Mubarak.
1 av 4
Galgen kan vänta Mubarak. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Gamal Mubarak.
2 av 4
Gamal Mubarak. Foto: Ben Curtis/Scanpix
Alaa Mubarak.
3 av 4
Alaa Mubarak. Foto: Ben Curtin/Scanpix
Hosni Mubarak har all anledning att vara orolig.
4 av 4
Hosni Mubarak har all anledning att vara orolig. Foto: Amr Nabil/Scanpix

Den nyligen inledda rättegången mot Mubarak kan mycket väl sluta med hängning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

KAIRO. Egyptens expresident Hosni Mubarak arresterades i onsdags tillsammans med sina två söner Gamaal och Alaa i en utredning kring den våldsamma repressionen av demonstrationerna mot regimen som lämnade cirka 800 döda.

Officiella regeringskällor har under fredagen citerat hovrättens ordförande Zakaria Chalach som sagt Mubarak mycket väl kan dömas till döden genom hängning om han fälls för att med berått mod ha dödat demonstranter.

Allt beror på den tidigare inrikesministern Habib Al Adlis vittnesmål. Adli var den som gav order om att öppna eld, men Adli har vittnat att Mubarak beordrade honom om att använda våld mot demonstranterna, skriver argentinska La Nación.

I så fall kommer Mubarak att dömas som medskyldig och således även till samma straff som Adli vilket kan komma att handla om avrättning. Om det  fastställs att dödsfallen inte skedde med berått mod kommer han dömas till livstids fängelse. Om det fastslås att Mubaraks repressiva metoder enbart skadade demonstranterna kan Mubarak dömas till fängelse mellan tre till fem år.

Utredningen bör ta minst sex månader, och rättegången minst ett år enligt Chalach.

Kommentera
Kopiera länk
Dela