Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Frankrike och Italien i gränskonflikt

- 18/04/2011, 21:54 -
Frankrikes utrikesminister Alain Juppé.
1 av 2

Frankrikes utrikesminister Alain Juppé.

Geert Vanden Wijngaert/Scanpix

Italiens utrikesminister Franco Frattini.
2 av 2

Italiens utrikesminister Franco Frattini.

Elisa Day/Scanpix

Utrikesministern: "Frankrike bryter mot den fria rörligheten och generella europeiska principer".

BRYSSEL. I söndags stannades ett italienskt passagerartåg vid franska gränsen av franska myndigheter för att förhindra tunisiska migranter från att komma in på franskt territorium.

Italienska regeringen i Rom reagerade kraftigt på denna manöver och EU-ordföranden Herman Van Rompuy bad i sin tur franska regeringen i Paris att inte överdriva "migrationsfrågan".

Tågen som stannades kom från den italienska byn Ventimiglia sex kilometer från franska gränsen, med över trehundra tunisiska migranter och politiska aktivivister ombord som ville protestera genom att visa hur Frankrike förhindrar fri rörlighet inom EU.

Den italienske utrikesministern Franco Frattini har kallat Frankrikes drag "illegitimt och en klar kränkning av generella europeiska principer.

Detta har skett efter veckor av att tunisiska "ekonomiska migranter" avvisats tillbaka till Ventimiglia från franska gränsen efter att ha försökt ta sig in i Italien.

Det började med att Italien gjorde en överenskommelse med Tunisien om återresa för många av de 26 000 tunisier som kommit till Italien sedan Ben Alis frånfälle. Denna överenskommelse gäller dock inte de som kom före 5 april, och dessa personer har nu ett tilfälligt uppehållstillstånd som gör att de under sex månader kan resa till andra EU-länder med fri rörlighet, skriver EUObserver.

Frankrike motsätter sig dessa tillstånd och hävdar att flyktingarna måste kunna bevisa att de kan finansiera sitt uppehälle för att korsa gränsen.

I sak har inget av länderna gjort något fel, och EU-länderna ska gemensamt försöka lösa frågan under ett toppmöte 24 juni.