Han greps i Venezuela på order av Hugo Chávez.
1 av 3
Han greps i Venezuela på order av Hugo Chávez. - Foto: Ariana Cubillos/AP/Scanpix
Och har nu utlämnats till Colombia där Farcgerillan ännu är ett stort samhällsproblem.
2 av 3
Och har nu utlämnats till Colombia där Farcgerillan ännu är ett stort samhällsproblem. - Foto: Christian Escobar Mora/AP/Scanpix
55-åringen misstänks vara Europaledare för Farcgerillan.
3 av 3
55-åringen misstänks vara Europaledare för Farcgerillan. - Foto: Christian Escobar Mora/AP/Scanpix

Svensk gripen - tros vara ledare för Farcgerillan

En svensk 55-åring har på order av Hugo Chávez gripits i Venezuela och flögs under natten till Colombia där han misstänks vara Farcgerillans Europachef.


CARACAS/BOGOTÁ. Ett venozelanskt polisplan landade sent natten mot tisdagen i Colombia.

I lasten fanns en 55-årig svensk medborgare som gripits och nu ska åtalas i Colombia. Misstankarna är att 55-åringen är den ökända gerillan Farcs ledare i Europa.

– Det enda brott han begått är att skriva obekväma saker om regeringen, säger en vän till Expressen.

Greps på Chávez order

Mannen har varit svensk medborgare i 15 år och är journalist på en oppositionstidning vid namn Anncol. I lördags flög han från Sverige via Frankfurt till Caracas där han greps.

Gripandet uppges ha skett på direkt order av Venezuelas president, Hugo Chávez, efter ett telefonsamtal från Colombias president Juan Manuel Santos.

– Jag gav honom namnet och bad honom hjälpa till att fånga honom, säger Santos enligt nyhetsbyrån EFE.

Svenska UD känner till gripandet.

– Vi har haft kontakt med Colombia och det ska hållas någon form av rättslig förhandling där under tisdagen. Då ska ambassaden närvara så får vi se vad som händer, säger Anders Jörle vid UD:s presstjänst till Expressen

"Inte konstigt"

55-åringen uppges vara Farcledare i Europa och ha finansierat terrorgerillans verksamhet, enligt den colombianska tidningen El Tiempo.

Men svenskens vänner är bestörta över anklagelserna.

– Vi är jätteoroliga och känner oss maktlösa. Han har inte gjort något, säger Hernán Quinteros, ordförande i Föreningen Jaime Pardo Leal som driver nyhetssajten där 55-åringen skriver.

Enligt El Tiempo har man i en dator som tillhört Raúl Reyes - Farcofficer fram till sin död 2007 - hittat 700 mejl. Bland de mejlen uppges finnas bevis för svenskens inblandning i gerillaverksamheten.

– Eftersom han är journalist har han varit i kontakt med Raúl Reyes flera gånger, bland annat när Reyes träffade utrikesminister Anna Lindh. Det är inte konstigt, säger Hernán Quinteros.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.