Måndag 20 Sep
Stockholm

Svensk gripen - tros vara ledare för Farcgerillan

Han greps i Venezuela på order av Hugo Chávez.
1 av 3
Han greps i Venezuela på order av Hugo Chávez. Foto: Ariana Cubillos/AP/Scanpix
Och har nu utlämnats till Colombia där Farcgerillan ännu är ett stort samhällsproblem.
2 av 3
Och har nu utlämnats till Colombia där Farcgerillan ännu är ett stort samhällsproblem. Foto: Christian Escobar Mora/AP/Scanpix
55-åringen misstänks vara Europaledare för Farcgerillan.
3 av 3
55-åringen misstänks vara Europaledare för Farcgerillan. Foto: Christian Escobar Mora/AP/Scanpix

En svensk 55-åring har på order av Hugo Chávez gripits i Venezuela och flögs under natten till Colombia där han misstänks vara Farcgerillans Europachef.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

CARACAS/BOGOTÁ. Ett venozelanskt polisplan landade sent natten mot tisdagen i Colombia.

I lasten fanns en 55-årig svensk medborgare som gripits och nu ska åtalas i Colombia. Misstankarna är att 55-åringen är den ökända gerillan Farcs ledare i Europa.

– Det enda brott han begått är att skriva obekväma saker om regeringen, säger en vän till Expressen.

Greps på Chávez order

Mannen har varit svensk medborgare i 15 år och är journalist på en oppositionstidning vid namn Anncol. I lördags flög han från Sverige via Frankfurt till Caracas där han greps.

Gripandet uppges ha skett på direkt order av Venezuelas president, Hugo Chávez, efter ett telefonsamtal från Colombias president Juan Manuel Santos.

– Jag gav honom namnet och bad honom hjälpa till att fånga honom, säger Santos enligt nyhetsbyrån EFE.

Svenska UD känner till gripandet.

– Vi har haft kontakt med Colombia och det ska hållas någon form av rättslig förhandling där under tisdagen. Då ska ambassaden närvara så får vi se vad som händer, säger Anders Jörle vid UD:s presstjänst till Expressen

"Inte konstigt"

55-åringen uppges vara Farcledare i Europa och ha finansierat terrorgerillans verksamhet, enligt den colombianska tidningen El Tiempo.

Men svenskens vänner är bestörta över anklagelserna.

– Vi är jätteoroliga och känner oss maktlösa. Han har inte gjort något, säger Hernán Quinteros, ordförande i Föreningen Jaime Pardo Leal som driver nyhetssajten där 55-åringen skriver.

Enligt El Tiempo har man i en dator som tillhört Raúl Reyes - Farcofficer fram till sin död 2007 - hittat 700 mejl. Bland de mejlen uppges finnas bevis för svenskens inblandning i gerillaverksamheten.

– Eftersom han är journalist har han varit i kontakt med Raúl Reyes flera gånger, bland annat när Reyes träffade utrikesminister Anna Lindh. Det är inte konstigt, säger Hernán Quinteros.

Kommentera
Kopiera länk
Dela