Berlusconi förlorade sin egen folkomröstning

- 18/05/2011, 08:15 -
Silvio Berlusconi röstar på söndagen i Milano, men det hjälpte föga.
1 av 3

Silvio Berlusconi röstar på söndagen i Milano, men det hjälpte föga.

Luca Bruno/Scanpix

Milanos sittande borgmästare tillika Berlusconis partikamrat Letizia Moratti på tisdagen. Till vänster Tony Blairs hustru Cherie Blair.
2 av 3

Milanos sittande borgmästare tillika Berlusconis partikamrat Letizia Moratti på tisdagen. Till vänster Tony Blairs hustru Cherie Blair.

Luca Bruno/Scanpix

Umberto Bossi och Silvio Berlusconi i senaten. Nu är det dock kallt mellan Italiens grusgrabbar.
3 av 3

Umberto Bossi och Silvio Berlusconi i senaten. Nu är det dock kallt mellan Italiens grusgrabbar.

Alessandra Tarantino/Scanpix

Silvio Berlusconi förlorar i hemstaden Milano mitt under pågående rättegång och blir utfryst av sin politiska bundsförvant. Har tiden kommit för Il Calvalieres fall?

MILANO. Silvio Berlusconi ser ut att förlora makten över Milano. Staden som sedan nära 20 år tillbaka har varit centrum för Il Cavalieres medie- och finansimperium och den italienska högerns borg.

Milano, Bologna, Turin och Neapel höll alla lokalval under söndagen och måndagen. I industristaden Turin och Bologna vann centervänsteroppositionen men i Neapel väntar en andra valomgång, skriver GP.

Helgens lokalval sänkte stödet för stadens sittande borgmästare Letizia Moratti (gift med Inter-bossen och Berlusconis sportsliga ärkerival Massimo Morattis bror) med elva procent. Moratti tillhör Berlusconis partiIl popolo della libertá (frihetens folk). Centervänsterkandidaten Giuliano Pisapia knep 48 procent av rösterna vilket tvingar fram en andra valomgång om två veckor. Det ser ut att bli maktskifte i Milano.

Det specialla med Milanos kommunval är att Berlusconi valt att, med ledning av de fyra rättsprocesser han står under i Milano, göra kommunvalet till en folkomröstning om honom själv.

"Antingen jag eller domarna", har stått som ensam kampanjslogan för Milanos lokalval. Denna personalisering av olkalvalet har upprört Berlusconis parhäst Umberto Bossi, partiledare för Lega Nord, Norditaliens separatistparti. Det har rapporterats om iskyla mellan Bossi och Berlusconi i valets eftermäle.

Tidigare har bland annat "kuppmakardomare", "extremvänster", och "idioter (pungkulor)" utgjort Berlusconis ordval för att beskriva sina politiska motståndare. Resultatet i Milano lämnade Berlusconi förstummad och han framträdde inte ens i teve för att kommentera resultatet. Personer som står Berlusconi nära talade om valet som "ett blodbad, en katastrof, skriver El País.

Silvio Berlusconis uppgång och fall?

De italienska kristdemokraternas och socialisternas korrupta sönderfall i slutet på 80-talet skapade ett tomrum som krattade vägen för medie- och fotbollspresidenten Berlusconis intåg i politiken.

Men kan de korruptions-, mut-, och sexskandaler som Berlusconi tidigare smidigt undgått genom ny lagstiftning nu ändå komma i kapp Il Cavaliere? Kanske till och med sänka honom? Bristen på trovärdiga alternativ i italiensk politik är uppenbar sedan länge.

Carina Gunnarsson, docent i statskunskap vid Uppsala universitet, är expert på organiserad brottslighet i Italien:

– Han har ju suttit vid makten ett tag.  Det är klart att sexskandalen har gjort att hans popularitet har sjunkit men det finns även de som tycker att han är häftigt som får unga tjejer, säger Carina Gunnarsson till Nyheter24.

– Om det här är hans fall är svårt att säga. Italiens stora problem är bristen på alternativ till Berlusconi. Vänstern och oppositionen har så otroligt svårt att ena sig och man har inte en tillräckligt stark kandidat. Så därför kan man aldrig räkna ut Berlusconi

Stöd från maffian

– Cosa Nostra-maffian på Sicilien har starka kopplingar till politiken och Berlusconi har ett starkt stöd från dem. Jag tror att om man tillhör vänstersidan är man djupt upprörd över detta.

– Samtidigt har rättsväsendet haft haft otroliga framgångar mot maffian de senaste tio åren. Jag tror dock inte att folk är så förvånade längre att maffian och politiken har samröre, avslutar Gunnarsson till Nyheter24.

Berlusconi står alltså inför rätta i sin hemstad Milano där han ser ut att förlora makten (något som inte hänt på 18 år) och relationen till parhästen Bossi är iskall. Fallet verkar solklart, men Milanbossen har rest sig förr.