Obama-utmanare drog in 75 miljoner - på en dag

- 18/05/2011, 10:06 -
Deal!
1 av 3

Deal!

Cashen rullar in.
2 av 3

Cashen rullar in.

Vad hände egentligen?
3 av 3

Vad hände egentligen?

Cashen rullar in. Amerikaner stod i kö för att donera pengar till 64-åringens presidentvalskampanj.

LAS VEGAS. Det amerikanska presidentvalet är nu igång på allvar. 700 volontärer, 700 telefoner och en hangarliknande mässhall i Las Vegas. Det var vad som krävdes för att dra in närmare 75 miljoner kronor till 64-årige Obama-utmanaren Mitt Romneys presidentvalskampanj. Det fick den vanligtvis reserverade Romney att jubla.

- Det är en helt otrolig start. Det är mer än en start, det är en rejäl skjuts.

Amerikanska presidentvalsanalytiker menar nu att Romneys pengasuccé kan radera hans brister som presidentkandidat. Romney har fått rejäl kritik för sin sjukvårdspolitik, men om pengarna fortsätter att rulla in i den här takten så kan han kanske köpa sig fri från kritiken.

Hur mycket Romney måste dra in för att vinna republikanernas nominering är ännu oklart. Men för att sätta succésumman i perspektiv så är det värt att jämföra med Barack Obamas förra presidentvalskampanj som började 2007. Samma dag som Sarah Palin accepterade nomineringen som republikanen John McCains vicepresident drog Obama in 80 miljoner kronor i donationer. Republikanerna fick in en tiondel av den summan den dagen.

Sammanlagt donerades det hela 5,2 miljarder kronor till Obamakampanjen 2007 och 2008. En pengasäck som mestadels drogs in via nätet.

Kan Romney utmana eller måste han återigen gräva i sina egna fickor som han gjorde 2008? Då investerade den förre guvernören i Massachusetts hela 315 miljoner kronor av sina egna pengar i kampanjen. Frågan är om ens det räcker?

 

Romney råkade vilja hänga Obama