Lördag 3 Dec
Stockholm

Obama-utmanare drog in 75 miljoner - på en dag

Deal!
1 av 3
Deal!.
Cashen rullar in.
2 av 3
Cashen rullar in.
Vad hände egentligen?
3 av 3
Vad hände egentligen?.

Cashen rullar in. Amerikaner stod i kö för att donera pengar till 64-åringens presidentvalskampanj.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Republikaner som vill besegra Obama:

Mitt Romney, 63:
- Stenrik ex-guvernör från Massachusetts som klantade sig i det förra presidentvalet med uttalanden som gick emot andra uttalanden. En så kallad "front runner".

Tim Pawlenty, 50:
- Minnesotas guvernör och en allmänt ickerolig politiker, som dock tror sig vara väldigt rolig. Höll ett tal inför college-studenter där han använde sig av Charlie Sheens numera klassiska "winning". Inte ok.

Newt Gingrich, 67:
- Mannen med den enorma skallen har inte varit särskilt aktiv inom amerikans storpolitik på ett årtioende, men nu vill han bli president. Har haft tre fruar och en av dessa anklagade honom för att ha vilja skilja sig medan hon låg på sjukhuset - med cancer.

Ron Paul, 75:
- Gamlingen i ett gammalt gäng. Ron Paul har varit en ensamvarg i mer än 30 år. Han är den amerikanska libertarianismens gudfader och vill i stort sätt avskaffa staten. Har löjligt lojala anhängare som aldrig sviker när kamerorna sätts på.

Sarah Palin, 46:
- Det namnet är förmodligen det mest laddade i USA. Hon delar i stort sett landet i två delar. De som fullständigt hatar Palin, och de som ser henne som någon sorts sanningsägare. Har ännu inte bestämt sig för att utmana Obama, men de flesta är övertygade om att hon kommer fortsätta sänka nivån på debatten i USA oavsett om hon kandiderar eller ej. Tror stenhårt på personliga attacker och har åsikter om exakt allt, till och med saker hon inte riktigt har koll på vad det är.

LAS VEGAS. Det amerikanska presidentvalet är nu igång på allvar. 700 volontärer, 700 telefoner och en hangarliknande mässhall i Las Vegas. Det var vad som krävdes för att dra in närmare 75 miljoner kronor till 64-årige Obama-utmanaren Mitt Romneys presidentvalskampanj. Det fick den vanligtvis reserverade Romney att jubla.

- Det är en helt otrolig start. Det är mer än en start, det är en rejäl skjuts.

Amerikanska presidentvalsanalytiker menar nu att Romneys pengasuccé kan radera hans brister som presidentkandidat. Romney har fått rejäl kritik för sin sjukvårdspolitik, men om pengarna fortsätter att rulla in i den här takten så kan han kanske köpa sig fri från kritiken.

Hur mycket Romney måste dra in för att vinna republikanernas nominering är ännu oklart. Men för att sätta succésumman i perspektiv så är det värt att jämföra med Barack Obamas förra presidentvalskampanj som började 2007. Samma dag som Sarah Palin accepterade nomineringen som republikanen John McCains vicepresident drog Obama in 80 miljoner kronor i donationer. Republikanerna fick in en tiondel av den summan den dagen.

Sammanlagt donerades det hela 5,2 miljarder kronor till Obamakampanjen 2007 och 2008. En pengasäck som mestadels drogs in via nätet.

Kan Romney utmana eller måste han återigen gräva i sina egna fickor som han gjorde 2008? Då investerade den förre guvernören i Massachusetts hela 315 miljoner kronor av sina egna pengar i kampanjen. Frågan är om ens det räcker?

 

Romney råkade vilja hänga Obama

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.