- Foto: Jon Gustafsson/AP/Scanpix

Nu kan askmolnet förstöra din semester - igen

Ännu en vulkan har vaknat på Island. Grímsvötn fick ett utbrott på lördagen och det är ännu oklart vilka konsekvenser utbrottet får på Europas flygtrafik. 


ISLAND. På lördagen fick den isländska vulkanen Grímsvötn sitt största utbrott sedan 1873 och utsläppet av aska fortsätter med oförändrad styrka.

Grímsvötn är landets mest aktiva vulkan och hade sitt senaste utbrott 2004. Lördagens utbrott uppges dock vara starkare än de tidigare och de kommande timmarna kommer att avgöra konsekvenserna för luftrummet. Keflaviks flygplats och delar av det isländska luftrummet har stängts, skriver DN.

– Det finns ingen anledning att förvänta sig att Grímsvötns nuvarande utbrott kommer att skapa samma mängd av finkornig aska som Eyjafjallajökull i fjol, säger vulkanexperten David Rothery till Reuters.

Luftfartsverket uppdaterar sin hemsida kontinuerligt om eventuella störningar. Organisationen för kontroll av Europas luftrum Eurocontrol skriver att askmolnet har nått 12 kilometers höjd och driver i nordostlig riktning. Europas luftrum beräknas inte störas under det kommande dygnet.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!