Relationen mellan Israel och USA har inte vad den varit.
1 av 5
Relationen mellan Israel och USA har inte vad den varit.
Tuffa samtal i ovala rummet.
2 av 5
Tuffa samtal i ovala rummet.
Tuffa förhandlingar har pågått i Vita Huset.
3 av 5
Tuffa förhandlingar har pågått i Vita Huset.
Kan de båda ledarna enas?
4 av 5
Kan de båda ledarna enas?
Netanyahu får kritik hemifrån för sin tuffa, kaxiga stil.
5 av 5
Netanyahu får kritik hemifrån för sin tuffa, kaxiga stil.

Vågar Obama pressa Israel hela vägen?

Snart är det presidentval - och då behöver den amerikanske presidenten ha USA:s judar på sin sida.


Sveriges och EU:s ståndpunkt kring Palestina-Israel-konflikten:

Europeiska unionen och Sverige anser att gränsförhandlingarna måste ta sin utgångspunkt i 1967 års gränser, så som de såg ut före sexdagarskriget (den så kallade Gröna linjen). Eventuella ändringar av dessa gränser måste överenskommas i direkta förhandlingar mellan parterna. Båda parter måste avstå från åtgärder som etablerar "nya fakta på marken" och därmed riskerar att föregripa gränsförhandlingarna. EU och Sverige anser att de israeliska bosättningarna på Västbanken, inklusive i östra Jerusalem, strider mot folkrätten och uppmanar Israel att upphöra med all bosättningsaktivitet.

Jerusalems status

Enligt FN:s delningsplan från 1947 skulle Jerusalem vara en internationellt administrerad stad, delad av israeler och palestinier. Israel annekterade stadens västra del 1949 och tog under sexdagarskriget 1967 kontroll över östra Jerusalem, som sedermera annekterades.

Europeiska unionen och Sverige har inte erkänt annekteringen av östra Jerusalem, som är ockuperat. EU och Sverige anser att parterna genom förhandlingar måste finna en lösning för Jerusalem som framtida huvudstad för två stater.

Läs mer på regeringskansliet.

WASHINGTON. En tvåstatslösning mellan Palestina och Israel med de gränser som fanns före kriget 1967. Den dammiga lösningen - som sedan länge erkänns av FN - föreslog Barack Obama förra veckan i sitt tal på amerikanska UD.

”Vi tror att Israels och Palestinas gränser bör grundas på 1967 års gränslinjer, med ömsesidiga överenskommelser om byten, så att säkra och erkända gränser upprättas för båda stater, sade Obama i talet.

Uttalandet ledde - inte särskilt förvånande - till en av de största sprickorna på väldigt lång tid mellan Israel och USA. Netanyahu menar att Obamas lösning innebär i slutändan att Israel inte kan försvara sig. Obamas sågs plötsligt som anti-israelisk.

Nu försöker 49-årige Obama och en israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu lugna alla parter framför kamerorna. Bakom stängda dörrar rapporteras det om tuffa samtal i ovala rummet i Vita Huset.

Men frågan är om inte skadan redan är skedd? Och hur den påverkar Obamas presidentval 2.0?

- Han har i praktiken försökt förminska staten Israels handlingsutrymme och jag fördömer honom för det, säger Ed Koch, före detta borgmästare i New York.

Ska tala inför kongressen

På tisdag ska Netanyahu tala inför den amerikanska kongressen. Inför talet har han officiellt försökt tona ner det skarpa läget.

- Rapporterna om motsättningar har överdrivits kraftigt, sade Netanyahu enligt en talesman.

Men enligt amerikanska medier planerar 61-åringen att vända kongressen mot Obama. Något som kan fullständigt förstöra de två statshuvudenas relation.

- Netanyahu måste vara mycket försiktig med det, för när Israel har försökt skicka ett budskap till Vita huset via kongressen har det inte fungerat, säger Eytan Gilboa på Bar Ilan-universitetet utanför Tel Aviv till nyhetsbyrån AFP.

"Han bör avgå"

Netanyahu har även fått kritik hemifrån. Oppositionsledaren och Kadimapartiets ledare Tzipi Livni är orolig för premiärministerns tuffa stil och kräver hans avgång om denne fortsätter på det inslagna spåret.

- En amerikansk president som stöder en tvåstatslösning och uppmanar till nystartad fredsprocess representerar Israels intressen och är inte anti-israelisk, säger 52-åriga Livni.

Hon fortsätter:

- En premiärminister som skadar relationerna med USA över något påhittat skadar även Israels säkerhet. En sådan premiärminister bör avgå och jag säger detta högt och tydligt.

Behöver de liberala judarnas stöd

Ett öppet bråk med Israel kommer förmodligen inte förlåtas av den starka amerikanska Israel-lobbyn AIPAC som håller sitt årsmöte i Washington. USA:s judar - främst på västkusten - är bland Obamas liberala väljare. Och de donerar pengar till liberala presidentkandidater. Något som Obama behöver inför återvalskampanjen som inleddes för en månad sedan.

- Vårt stöd för Israels säkerhet är skott i järn.

Obama höll ett tal inför AIPAC:s medlemmar i söndags där han höll fast vid sitt uttalande men förklarade tydligt att det är upp till palestinier och israeler att komma överens detaljerna. De bosättningar som byggts på palestinsk mark kan få vara kvar om Palestina får landområden på annat håll.

Hyllas av Bildt

Det uttalandet möttes av applåder vilket bådar gott inför framtiden. Och även här hemma i Sverige hyllas Obamas nyvunna självförtroende och bestämdhet.

- Det var mycket bra att han var så explicit på den punkten. Det är en grundläggande förutsättning för att få en fredsprocess. Det innebär att Europa och USA talar med en röst i den viktiga frågan just nu, säger Carl Bildt.

Hamas och Fatah under ett flagg

Nu återstår det att se hur Netanyahu kommer att agera inför kongressen. Obama har å andra sidan redan bestämt sig. Det är dags för fred mellan Palestina och Israel.

– Fredsprocessen kan inte skjutas upp längre, säger Obama.

Det har samtidigt varit väldigt tyst från den palestinska sidan. Nyligen enades de två grupperingarna Hamas och Fatah, något som inte togs emot väl i Israel då Hamas vägrar erkänna landets existens.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!