Det utbrända planet efter attacken mot militärbasen utanför Karachi.
1 av 3
Det utbrända planet efter attacken mot militärbasen utanför Karachi. - Foto: Shakil Adil / AP
Poliser samlar bevis efter en av bombningarna i Peshawar.
2 av 3
Poliser samlar bevis efter en av bombningarna i Peshawar. - Foto: Mohammad Sajjad / AP
3 av 3
- Foto: Mohammad Zubair / AP

Hämnden för bin Ladins död fortsätter i Pakistan

Måndagens terrorattack mot en flygbas är bara en i raden av dåd efter terrorledarens död.


Relationen mellan Pakistan och USA

Efter dödandet av Usama bin Ladin är läget minst sagt kyligt mellan Pakistan och USA. Detta eftersom den pakistanska regeringen beskylls för att ha haft vetskap om att terrorledaren gömde sig på deras egen bakgård.

Senatorn och före detta presidentkandidaten John Kerry har rest till Pakistan för att medla. Terrorattackerna i området har ökat sedan bin Ladin dödades. Nu verkar det som att den afghanske talibanledaren mullah Omar också dödats. I så fall lär det ytterligare spä på våldsamheterna riktade mot Pakistan och USA men även ytterligare försvåra relationen mellan de båda länderna.

KARACHI. Efter att nyheten om Usama bin Ladins död kablats ut över världen dröjde det inte länge innan talibanerna meddelade att hans död ska hämnas.

Attacker mot framför allt militära mål har förekommit sedan dess och natten till måndag genomfördes ett dåd mot en flygbas nära Karachi. Ett tjugotal extremister ockuperade basen och hann skjuta ihjäl fem människor samt spränga ett flygplan innan militären kunde återta kontrollen, uppger nyhetsbyrån Reuters.

De pakistanska al-Qaida-allierade talibanerna har tagit på sig dådet med hänvisning till att det var en hämnd för bin Ladins martyrdöd.

– Det var ett bevis på att vi fortfarande är enade och mäktiga, säger deras talesman Ahsanullah Ahsan till Reuters via en hemlig telefonlinje.

 

Två attentat i Peshawar

På onsdagsmorgonen i förra veckan attackerades en polispostering i Peshawar av talibanska styrkor. Två poliser och fem andra personer dödades i det dådet.

Polisen lyckades stå emot en första attack men innan natten hann bli dag kom talibanerna tillbaka med ytterligare kraft. 70 personer beväpnade med gevär och raketkastare lyckades då döda de två poliserna, uppger nyhetsbyrån AFP.

Tidigare samma vecka genomfördes ett annat terrordåd i samma område när ett diplomatfordon attackerades av beväpnade talibaner. Då skadades elva och en förbipasserande motorcyklist omkom. Samtliga skadade var utlänningar, trots att talibanerna meddelade att Pakistan är deras främsta fiende, följt av USA och samtliga Natoländer, enligt Reuters.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Höjd BNP-siffra från USA

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.