Hämnden för bin Ladins död fortsätter i Pakistan

- 23/05/2011, 19:30 -
Det utbrända planet efter attacken mot militärbasen utanför Karachi.
1 av 3

Det utbrända planet efter attacken mot militärbasen utanför Karachi.

Shakil Adil / AP

Poliser samlar bevis efter en av bombningarna i Peshawar.
2 av 3

Poliser samlar bevis efter en av bombningarna i Peshawar.

Mohammad Sajjad / AP

3 av 3

Mohammad Zubair / AP

Måndagens terrorattack mot en flygbas är bara en i raden av dåd efter terrorledarens död.

KARACHI. Efter att nyheten om Usama bin Ladins död kablats ut över världen dröjde det inte länge innan talibanerna meddelade att hans död ska hämnas.

Attacker mot framför allt militära mål har förekommit sedan dess och natten till måndag genomfördes ett dåd mot en flygbas nära Karachi. Ett tjugotal extremister ockuperade basen och hann skjuta ihjäl fem människor samt spränga ett flygplan innan militären kunde återta kontrollen, uppger nyhetsbyrån Reuters.

De pakistanska al-Qaida-allierade talibanerna har tagit på sig dådet med hänvisning till att det var en hämnd för bin Ladins martyrdöd.

– Det var ett bevis på att vi fortfarande är enade och mäktiga, säger deras talesman Ahsanullah Ahsan till Reuters via en hemlig telefonlinje.

 

Två attentat i Peshawar

På onsdagsmorgonen i förra veckan attackerades en polispostering i Peshawar av talibanska styrkor. Två poliser och fem andra personer dödades i det dådet.

Polisen lyckades stå emot en första attack men innan natten hann bli dag kom talibanerna tillbaka med ytterligare kraft. 70 personer beväpnade med gevär och raketkastare lyckades då döda de två poliserna, uppger nyhetsbyrån AFP.

Tidigare samma vecka genomfördes ett annat terrordåd i samma område när ett diplomatfordon attackerades av beväpnade talibaner. Då skadades elva och en förbipasserande motorcyklist omkom. Samtliga skadade var utlänningar, trots att talibanerna meddelade att Pakistan är deras främsta fiende, följt av USA och samtliga Natoländer, enligt Reuters.