1 av 2
2 av 2
- Foto: Hassan Ammar/AP/Scanpix

Nu slåss saudiska kvinnor - för rätten att köra bil

"En 32-årig vuxen kvinna, en mamma, som gråter som ett barn för att jag inte kunde få någon att skjutsa mig hem."


WOMEN2DRIVE

Den 17 juni sätter sig hundratals modiga kvinnor bakom ratten i Saudiarabien. De riskerar att bli arresterade eller i värsta fall attackerade.

Följ kampanjen på facebook eller på twitter.

I Saudiarabien har 32-åriga Manal al Sharif via facebook och twitter satt igång en kampanj för att kvinnors rätt att själva köra bil ska respekteras.

Någon lag emot kvinnlig bilkörning finns egentligen inte men eftersom ingen kvinna får resa utan att eskorteras av en manlig släkting eller närstående och de inte får åka kollektivt blir det i praktiken också förbjudet för kvinnor att köra bil.

Manal al Sharif greps i lördags när hon körde bil och hölls i arresten av trafikpolis och religionspolis i sex timmar. Hon tvingades sedan att skriva på ett avtal där hon lovar att inte köra bil igen.

Men al Sharif lär ändå sätta sig bakom ratten. Under namnet Women2Drive organiserar hon nu så många kvinnor som möjligt för att de gemensamt ska bryta mot förbudet och börja köra bil från och med den 17 juni.

Tillfället är väl valt efter den så kallade arabiska våren med folkliga uppror i ett stort antal länder. Myndigheterna tros vara mer medgörliga än vanligt av rädsla för att protesterna ska leda till ett bredare uppror.

Kvinnors rörelsefrihet begränsas extremt mycket av de religiöst betingade resereglerna och Manal al Sharif berättar att det också var just så idén till kampanjen föddes.

- Jag tvingades leta efter en taxi i en halvtimme och trakasserades av varje förbipasserande bil eftersom det var kväll och jag gick ensam. Jag ringde min bror om och om igen men han svarade inte och jag började gråta. En 32-årig vuxen kvinna, en mamma, som gråter som ett barn för att jag inte kunde få någon att skjutsa mig hem, förklarar hon för CNN.

/
/
/
Bil
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bunge ser krokig väg mot räntesänkning

Investor: Konsumenter fortsatt pressade

Wallenbergsfärens maktbolag Investors justerade substansvärde uppgick till 915 miljarder kronor, en ökning med 12 procent under det första kvartalet. Det motsvarar 299 kronor per aktie.

Kinnevik redovisar minskat värde

Investmentbolaget Kinneviks substansvärde uppgick till 47,9 miljarder kronor under det första kvartalet. Det innebär en minskning med 14 procent från föregående kvartal.

Stressen på Postnord fick Klara, 20, att krascha: ”Glömde allt”

Klara, 22, hann jobba på Postnord i ett år, sedan blev hon utbränd. Två år senare är hon fortfarande sjukskriven. – Jag visste inte var jag var eller vad jag höll på med, säger hon till Nyheter24.

Expert: Finns inget EU-förbud mot att elda grenar

Det nya eldningsförbudet har skapat hetsig debatt om att EU styr och ställer om folks trädgårdar och fått vice statsministern att utlova ändringar. Men råder det ens något förbud? En expert reder ut.

Fackförening prisas för grön omställning

Fackorganisationen Just Transition Centre får Göteborgs årliga hållbarhetspris på en miljon kronor.