En man väntar för att få passera genom Rafahs gränskontroll. På lördag blir det lättare.
1 av 3
En man väntar för att få passera genom Rafahs gränskontroll. På lördag blir det lättare. - Foto: Eyad Baba / AP
Dror Feiler intervjuas efter att ha kommit hem från den förra Ship to Gaza-konvojen.
2 av 3
Dror Feiler intervjuas efter att ha kommit hem från den förra Ship to Gaza-konvojen. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Dödandet av nio Ship to Gaza-aktivister ledde till fördömanden från omvärlden och stora demonstrationer, som här på Sergels torg i Stockholm.
3 av 3
Dödandet av nio Ship to Gaza-aktivister ledde till fördömanden från omvärlden och stora demonstrationer, som här på Sergels torg i Stockholm. - Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX

Ship to Gaza 2.0 - trots att Egypten bryter Palestinablockad

Befolkningen ska kunna ta sig ut och in ur Gaza via Egypten. Ship to Gaza seglar igen för att stoppa blockaden helt.


Detta gäller när gränsen öppnas

När Egypten på lördagen häver blockaden mot Gazaremsan kommer gränsen att vara öppen klockan 9-21 förutom på fredagar och högtidsdagar.

Enligt nyhetsbyrån MENA kommer samtliga kvinnor att beviljas visum medan männen antingen måste vara under 18 år eller över 40.

Alla palestinier som studerar på egyptiska universitet kommer också att få passera gränskontrollen.

Egypten har tidigare lättat på sina restriktioner men palestinier har ändå varit tvungna att visa upp humanitära skäl till att få lämna Gaza.

KAIRO. På lördagen öppnar Egypten sin gränskontroll Rafah mot Gaza efter en fyra år lång blockad.

Landets störtade president Hosni Mubarak var noga med att upprätthålla stoppet för människor och varor att färdas in och ut ur Gazaremsan.

Beskedet mottogs med glädje bland palestinierna men än så länge det är bara ett steg på vägen.

– Ockupationen är inte över. Byggmaterial får fortfarande inte tas in och det betyder att de 25 000 hus som förstördes av Israel under Gazakriget inte kan återuppbyggas, säger Mustafa Barghouti, före detta presidentkandidat, till Al-Jazeera.

Blockaden infördes när terrorstämplade Hamas tog makten i området 2007. Även de välkomnar Egyptens beslut.

Deras utrikesminister Mohammed Awad sade i ett uttalande att han "verkligen uppskattar beslutet från de egyptiska bröderna", uppger nyhetsbyrån AP.

 

Israelvänner försiktigt positiva

Samfundet Sverige-Israel jobbar för relationer mellan länderna och har tidigare uttryckt sig kritiskt mot olika Palestinagrupper. De är också försiktigt positiva.

– Det är hög tid för Egypten att ta ansvar för sina palestinska bröder. Det här får bort tunnlarna som Hamas utnyttjat. Nu har Egypten chansen att visa fredsvilja, säger Siewert Öholm, ordförande i samfundets arbetsutskott, till Nyheter24.

Ship to Gaza försökte ifjol ta sig in i Gaza med humanitärt bistånd via havet för att häva blockaden men stoppades av israelisk militär. På en av båtarna dödades nio aktivister.

Flera kända svenskar deltog i Ship to Gaza-konvojen, däribland författaren Henning Mankell och riksdagsledamoten Mehmet Kaplan. De fängslades i Israel men fick åka hem till Sverige efter några dagar.

I slutet av juni seglar än större konvoj än ifjol. Deras stora mål är att häva blockaden, men Egyptens beslut ändrar inget för dem.

– Befolkningen får det lite bättre och spänningen i området minskar kanske. Men det ändrar inte våra planer, blockaden ska hävas helt, säger Dror Feiler, en av talespersonerna för Ship to Gaza i Sverige, till Nyheter24.

 

"Ship to Gaza kan lägga ner"

Siewert Öholm tycker att organisationen tappat sin betydelse i och med beskedet från Egypten.

– Deras aktion blir onödig, de kan lägga ner sin verksamhet. Ship to Gaza var bara en flört med terrorismen, säger han.

Dror Feiler menar att befolkningen i Gazaremsan just nu är beroende av godtycke från grannländerna och att deras enda direkta kontakt med omvärlden är havet.

Det är oklart hur Israel kommer välja att agera när skeppen seglar mot Gaza igen.

– Man får tvetydiga signaler från Israel. Vissa vill släppa fram oss, andra vill agera ännu hårdare än ifjol. Vårt mål är att åka till Gaza med en humanitär konvoj, en aktion av icke-våld. Om det blir våld eller inte beror på Israel, säger Feiler.

 

"Inte alls så eländigt i Gaza"

Ship to Gaza hävdar att de åker till Gaza för att förbättra situationen för människor som befinner sig i en humanitär katastrof efter fyra års blockad.

Samfundet Sverige-Israels Siewert Öholm har en annan bild. Han säger att israeliska gränskontroller inte är så stängda som man tror, att palestinier till exempel fått komma till israeliska sjukhus.

– Det är inte alls så eländigt som Palestinagrupperna förmedlar. De vill bara piska upp stämningen mot Israel, säger han.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!