Svenskt nej till Finlands id-modell för invandrare

- 31/05/2011, 07:26 -
Bevkningen av utlänningar ska underlättas med de nya passen.
1 av 3

Bevkningen av utlänningar ska underlättas med de nya passen.

Hasse Holmberg/Scanpix

2 av 3

Björn Larsson Ask / SvD / SCANPIX

3 av 3

PONTUS LUNDAHL / SCANPIX /

"Har aldrig funnits en sån diskussion."

FINLAND. Från och med juni i år får utländska medborgare inte längre samma id-kort som finländska medborgare. I stället för ett blått kort får de ett brunt.

Färgbytet ska underlätta för polisen att hålla koll på dem, rapporterar TT.

Inte aktuellt i Sverige

I Sverige utfärdar skatteverket sedan två år tillbaka id-kort. Kravet är att man fyllt 13 år och är folkbokförd i Sverige. Det är främst utländska medborgare som ansöker om kortet.

Erik Boman är pressekreterare på skatteverket och har inte hört talas om Finlands nya regler.

– Det är inget jag har hört talas om och jag kan inte tänka mig att det skulle kunna bli aktuellt i Sverige, säger Boman till Nyheter24.

Inget behov

På finansdepartementet, som ger Skatteverket befogenheter att utfärda id-handlingar, har man inte heller hört talas om Finlands bruna id-kort.

– Vi har jobbat mycket med att invandrare som inte har uppehållstillstånd ska ges möjlighet att få en id-handling. Detta för att de ska kunna öppna bankkonto, skaffa mobilabonnemang och så vidare, säger Markus Sjöqvist, pressekreterare hos Anders Borg, till Nyheter24. 

– Däremot har det aldrig funnits en diskussion eller behov av att införa en sådan uppdelning som du påstår sker i Finland.