Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svenskt nej till Finlands id-modell för invandrare

- 31/05/2011, 07:26 -
Bevkningen av utlänningar ska underlättas med de nya passen.
1 av 3

Bevkningen av utlänningar ska underlättas med de nya passen.

Hasse Holmberg/Scanpix

2 av 3

Björn Larsson Ask / SvD / SCANPIX

3 av 3

PONTUS LUNDAHL / SCANPIX /

"Har aldrig funnits en sån diskussion."

FINLAND. Från och med juni i år får utländska medborgare inte längre samma id-kort som finländska medborgare. I stället för ett blått kort får de ett brunt.

Färgbytet ska underlätta för polisen att hålla koll på dem, rapporterar TT.

Inte aktuellt i Sverige

I Sverige utfärdar skatteverket sedan två år tillbaka id-kort. Kravet är att man fyllt 13 år och är folkbokförd i Sverige. Det är främst utländska medborgare som ansöker om kortet.

Erik Boman är pressekreterare på skatteverket och har inte hört talas om Finlands nya regler.

– Det är inget jag har hört talas om och jag kan inte tänka mig att det skulle kunna bli aktuellt i Sverige, säger Boman till Nyheter24.

Inget behov

På finansdepartementet, som ger Skatteverket befogenheter att utfärda id-handlingar, har man inte heller hört talas om Finlands bruna id-kort.

– Vi har jobbat mycket med att invandrare som inte har uppehållstillstånd ska ges möjlighet att få en id-handling. Detta för att de ska kunna öppna bankkonto, skaffa mobilabonnemang och så vidare, säger Markus Sjöqvist, pressekreterare hos Anders Borg, till Nyheter24. 

– Däremot har det aldrig funnits en diskussion eller behov av att införa en sådan uppdelning som du påstår sker i Finland.