Bevkningen av utlänningar ska underlättas med de nya passen.
1 av 2
Bevkningen av utlänningar ska underlättas med de nya passen. - Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
2 av 2
- Foto: Björn Larsson Ask / SvD / SCANPIX

Svenskt nej till Finlands id-modell för invandrare

"Har aldrig funnits en sån diskussion."


FINLAND. Från och med juni i år får utländska medborgare inte längre samma id-kort som finländska medborgare. I stället för ett blått kort får de ett brunt.

Färgbytet ska underlätta för polisen att hålla koll på dem, rapporterar TT.

Inte aktuellt i Sverige

I Sverige utfärdar skatteverket sedan två år tillbaka id-kort. Kravet är att man fyllt 13 år och är folkbokförd i Sverige. Det är främst utländska medborgare som ansöker om kortet.

Erik Boman är pressekreterare på skatteverket och har inte hört talas om Finlands nya regler.

– Det är inget jag har hört talas om och jag kan inte tänka mig att det skulle kunna bli aktuellt i Sverige, säger Boman till Nyheter24.

Inget behov

På finansdepartementet, som ger Skatteverket befogenheter att utfärda id-handlingar, har man inte heller hört talas om Finlands bruna id-kort.

– Vi har jobbat mycket med att invandrare som inte har uppehållstillstånd ska ges möjlighet att få en id-handling. Detta för att de ska kunna öppna bankkonto, skaffa mobilabonnemang och så vidare, säger Markus Sjöqvist, pressekreterare hos Anders Borg, till Nyheter24. 

– Däremot har det aldrig funnits en diskussion eller behov av att införa en sådan uppdelning som du påstår sker i Finland.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

Åklagare som kräver att få ut upploppsbilder från Rosengård tagna av fotografer från flera svenska redaktioner beviljas prövningstillstånd av Högsta domstolen (HD).

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.

Intensiv slutspurt i EU-parlamentet

EU-parlamentet har slutligt godkänt ännu ett år med handelslättnader för Ukraina med 428 ja-röster mot 131 nej och 44 nedlagda. Tisdagens beslut innebär att den uppgörelse som nåddes nyligen om villkoren för importen av exempelvis jordbruksprodukter nu räcker ända fram till sommaren 2025.

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Klimataktivisten Greta Thunberg åtalas återigen för brott, misstänkt för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, rapporterar Expressen.

Storbritannien stärker försvaret

Storbritannien ska lägga 2,5 procent av sitt BNP på försvarsutgifter, meddelar premiärminister Rishi Sunak under ett besök i Polen. Under 2023 lade landet drygt 2,2 procent av BNP på försvaret.