Onsdag 25 Maj
Stockholm

Chilensk vulkan stoppar flyg – Island lättade

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Ett chilenskt vulkanutbrott orsakar flygkaos i Australien. "Vi är glada att det inte är våra vulkaner som ställer till det den här gången", säger Isländska ambassaden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Islands vulkanutbrott

Vulkanen Eyjafjallajökull på Island stoppade en hel värld i mars 2010 när ett stort utbrott orsakade ett gigantiskt askmoln vilket fick tusentals flygresor att ställas in.

I år var det vulkanen Grimsvötns tur. Utbrottet var mindre och likaså askmolnet, men det räckte för att gäcka flygbolag i veckor. Champions League-finalen i fotboll riskerade under en kort tid att ställas in till följd av askmolnet.

En av Islands mest kända vulkaner är Katla. En av Islands största och mest fruktade vulkaner. Forskare spår att Katla kan få ett utbrott den närmsta tiden. Då borde flygbolagen oroa sig på riktigt.

De isländska vulkanerna har prickat in en formtopp de senaste åren, vulkanutbrotten har orsakat stora askmoln som stoppat flygtrafiken i månader och skapat irritation världen över.

Men det senaste askmolnet kan inte Island beskyllas för. Det är nämligen en chilensk vulkan som ligger bakom det.
Askmolnet har orsakat flygkaos i Australien med över 70 000 strandsatta resenärer, skriver Washington Post.

– Vulkanen sprutar fortfarande ut aska, askmolnet är väldigt tätt och det finns många stenar i molnet som gör det svårt att flyga, säger Francisco Ulloa, diplomat på den chilenska ambassaden i Stockholm, och fortsätter:

– Folk som varit tvungna att lämna sina hem har dock börjat återvända, säger Ulloa till Nyheter24.

Är Chile det nya Island?

– Jag vet inte (skratt), men vi har många vulkaner i Chile. Längs en sträcka på två, tre kilometer har vi sex aktiva kratrar, säger Francisco Ulloa till Nyheter24.

Nyheter24 ringde upp den isländska ambassaden i Stockholm för lite vulkansnack.

Är det skönt att ni slipper få skit nu?

– Så kan man inte säga. Men, naturligvis, vi är glada att det inte är våra vulkaner som ställer till det för världen den här gången, skrattar Elin Oskarsdottir, på den isländska ambassaden till Nyheter24.

Har ni upplevt att folk varit irriterade på er?

– Folk blev väldigt trötta på det här, särskilt under förra året, säger Elin Oskarsdottir till Nyheter24.

Är vulkaner det omvärlden främst förknippar Island med?

– Ja, det tror jag, just nu. Men det är också väldigt spännande och vackert att se ett vulkanutbrott. Med den brinnande lavan, så turister kommer för det också, säger Elin Oskarsdottir.

Kommentera
Kopiera länk
Dela