Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rånade en bank på en dollar - för att få fri sjukvård

Nyheter | 22/06/2011 13:07

VIDEO: Nu talar 59-åringen ut om bankrånet.

59-årige James Verone gick fram till kassörskan och sa ”det här är ett rån. Ge mig bara en dollar, tack.”

– Jag kommer att sitta i stolen där borta och vänta på polisen, sa han sedan.

Han bar inget vapen. Han ville inte ha pengar. Utan han ville åka in i fängelse - för sjukvården. Verone visar upp en ny bild av arbetslöshetens och desperationens USA.

Verone har en böld på sitt bröst, fraktur på två kotor i ryggraden och stora problem med sin vänstra fot. Efter 17 års anställning vid Coca-Cola förlorade han jobbet för tre år sen. Sen dess har han levt på besparingarna - tills nu. Pank och sjuk såg han sin chans. Råna en bank. Erkänn allt. Åk in i fängelse. Få den sjukvård du behöver.

– Det är första gången jag någonsin hamnat i konflikt med lagen. Jag är en logisk person, och det var mitt logiska beslut.

Planen ser dock ut att misslyckas. Brottet rubricerades som stöld. Verone hade hoppats på ett treårigt straff - som nu kan bli betydligt lägre eller inget alls.

Men Verone har inga planer på att ge upp. Får han inget längre fängelsestraff så kommer han råna banken på nytt. Det handlar om liv och död.

– Jag antar att jag manipulerar rätten för att få medicinsk hjälp, konstaterar han.