- Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

16-åringar kan få rösträtt - demokratiministern missnöjd

Rösträttsåldern i Europa kan sänkas till 16 år, det enligt en resolution från Europarådet. Men demokratiminister Birgitta Ohlsson är skeptisk.


Europarådet

Europarådet är en mellanstatlig europeisk samarbetsorganisation med 47 medlemsstater. Organisationen arbetar i huvudsak med att främja demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatsutveckling.

Europarådet ska inte förväxlas med Europeiska rådet, som utgörs av stats- eller regeringscheferna i EU:s medlemsländer, och ej heller med Europeiska unionens råd, som är EU:s högsta beslutande organ.

Sveriges 16-åringar ska få rösta i nästa val. I alla fall om Europarådet får sin vilja igenom. Nyligen antogs en resolution om ålderssänkningen med förklaringen att det skulle främja demokratin och göra ungdomar mer delaktiga.
Europarådet menar att röstningsdebuten ska ske när ungdomarna fortfarande går i skolan och kan få vägledning av sina lärare.

Demokratiminister Birgitta Ohlsson är dock skeptisk till resolutionen och menar att sänkt rösträttsålder är fel väg att gå för att öka ungdomars demokratiska engagemang.

- Enligt FN:s barnkonvention är barn just barn fram tills de fyller 18 år. I Sverige har vi en bred samsyn kring att myndighetsåldern är 18 år. Det är olyckligt att öppna upp för nya tolkningar för vad som är myndighetsåldern, hälsar demokratiminister Birgitta Ohlsson i ett mejl till Nyheter24.

Även bland svenska folket mottogs resolutionen av kritik. 76 procent av svenskarna är av åsikten att sänkt röstålder är en dålig idé, enligt SOM-institutets senaste mätning.

- Ungdomars demokratiska engagemang kan stimuleras på många andra sätt än att de får rösträtt. Oerhört mycket kan göras mellan valen och inte endast på valdagen i valbåset. De politiska ungdomsförbunden, civilsamhället och skolan har här viktiga roller, avslutar demokratiminister Birgitta Ohlsson.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!