Regeringens nya nederlag - sjukförsäkringen görs om

Med en röst lyckades oppositionen vinna omröstningen om förändringarna i sjukförsäkringen.


Efter nästan två år görs alliansregeringens sjukförsäkringsregler om. Detta sedan den rödgröna oppositionen lämnat in ett förslag och vunnit omröstningen i riksdagen med endast en röst.

140 röstade för en ändring, 139 emot. Många stolar stod tomma då omröstningen skedde mitt i riksdagsledamoternas semestrar.

- Det visade sig att det var värt att kalla in riksdagen på sommaren. Med en rösts övervikt har vi nu åstadkommit små men ändå viktiga förbättringar i sjukförsäkringen som är väldigt betydelsefulla för många människor som drabbats hårt av den förstörda sjukförsäkringen, säger Håkan Juholt, partiledare för Socialdemokraterna till TT.

De förändrade reglerna - som regeringen måste införa - ska börja gälla från 1 januari 2012.

Det var många gånger en hätsk debatt när den orättvisa sjukförsäkringen diskuterades.

- Fredrik Reinfeldt sa att konsekvenserna var oförutsedda. Var det bara teater eller undanhöll ni fakta? sa socialdemokraternas Tomas Eneroth om Göteborgs-Postens uppgifter om att regeringen visste om konsekvenserna men ljög i riksdagen om dessa.

Han var också besviken över att allianspartierna inte velat förhandla om förändringarna.

– Är prestigen så viktig för er att ni inte kan sätta er vid förhandlingsbordet? frågade han.

De rödgrönas förslag innebär att de direkta och akuta problemen som uppstått i och med de hårda reglerna ska rättas till, höja ersättnignen till "nollklassade" och att ändra reglerna för prövning av arbetsförmågan.

Alliansen menade att de är emot då ändringarna är dåligt utredda. Samtidigt har de själva inte lämnat in något nytt förslag om ändringar.

- Försök inte med det trolleritricket igen, säger Eneroth.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson skickade efter omröstningen ut ett pressmeddelande där han beklagade förändringarna.

"Vi riskerar en återgång till det gamla systemet, med långa passiva sjukskrivningar. Det är bekymmersamt att endast tre remissinstanser fick två dagar på sig att granska förslagen," säger han.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!