Breivik isoleras i en månad

Häktas i åtta veckor.


Detta har hänt

På fredagseftermiddagen den 22 juli 2011 skakades Norge av ett fasansfullt terrordåd. Först genom en bomb som smällde av i regeringskvarteret där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor. Timmar senare genom en bestialisk dödsskjutning på Utöya unga socialdemokrater höll sommarläger. 77 människor mördades.

Anders Behring Breivik har begärts häktad i åtta veckor. Fyra av dessa kommer ske i full isolering. Detta kom fram på en presskonferens 15.15 där domaren Kim Heger offentliggjorde vad man kommit fram till under häktningsförhandlingarna som Breivik deltagit i under dagen.

Breivik misstänks för terrorbrott. Han har erkänt de två dåden som skakade Oslo under fredagen. Bevisning styrker också hans erkännande.

Under förhandlingarna berättade Anders Behring Breivik att han tillhör en gruppering med ytterligare "två celler". På presskonferensen gavs ingen ytterligare information om vad detta innebar, men polisen utreder om det innebär att han haft medhjälpare.

Risk för förstörelse

Rätten har dragit slutsatsen att det finns en stor risk att Breivik skulle förstöra eventuell kvarstående bevisning om han släpptes ut i dag. Polisen vill fortsätta utredningen utan att Breivik ska kunna lägga sig i.

Under tiden i häktet kommer Breivik ha besöksförbud samt förbud att läsa tidningar och eventuella brev.

"Rädda Norge från muslimskt övertagande"

I rätten har Anders Behring Breivik sagt att dådet genomfördes för att han kände sig tvungen att "rädda Norge och Europa från kulturmarxismen och muslimskt övertagande".

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Storm slår hårt mot Ukrainas sköra elsystem

Samband mellan sprängningar utreds – kvinna dog

Åklagare ser samband mellan den dödliga explosionen i Storvreta och sprängningar i Hässelby respektive Linköping i september. Ärendena utreds nu ihop.

10 yrken där du får jobb direkt – och lön på upp till 35 000 i månaden

Det är lågkonjuktur, men det betyder inte att det är nattsvart på arbetsmarknaden för det. Nyheter24 listar tio yrken där möjligheterna till jobb är stor.

Ica-butiken betalar en miljon för säkerheten: "Det är hemskt"

Svensk dagligvaruhandel utsätts för allt fler brott. Fler än hälften av butikerna utsattes för allt från stöld till hot och våld under första kvartalet 2024. Och kostnaden för att stävja brottsligheten kostar handlarna enorma summor.

Två döms för djurplågeri på slakteri

Grisar på ett skånskt slakteri utsattes för allvarliga och upprepade brott. Två män döms nu till villkorlig dom och dagsböter av Ystads tingsrätt, som kommit fram till att 18 djur vid slakt har lidit på ett sätt som är att bedöma som djurplågeri.

Man begärs häktad efter överfall mot advokat

Den man i 65-årsåldern som greps efter en misshandel i Norrköping i helgen har begärts häktad, på sannolika skäl misstänkt för synnerligen grov misshandel, rapporterar P4 Jönköping.