Lördag 31 Jul
Stockholm

Breivik isoleras i en månad

Häktas i åtta veckor.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Detta har hänt

På fredagseftermiddagen den 22 juli 2011 skakades Norge av ett fasansfullt terrordåd. Först genom en bomb som smällde av i regeringskvarteret där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor. Timmar senare genom en bestialisk dödsskjutning på Utöya unga socialdemokrater höll sommarläger. 77 människor mördades.

Anders Behring Breivik har begärts häktad i åtta veckor. Fyra av dessa kommer ske i full isolering. Detta kom fram på en presskonferens 15.15 där domaren Kim Heger offentliggjorde vad man kommit fram till under häktningsförhandlingarna som Breivik deltagit i under dagen.

Breivik misstänks för terrorbrott. Han har erkänt de två dåden som skakade Oslo under fredagen. Bevisning styrker också hans erkännande.

Under förhandlingarna berättade Anders Behring Breivik att han tillhör en gruppering med ytterligare "två celler". På presskonferensen gavs ingen ytterligare information om vad detta innebar, men polisen utreder om det innebär att han haft medhjälpare.

Risk för förstörelse

Rätten har dragit slutsatsen att det finns en stor risk att Breivik skulle förstöra eventuell kvarstående bevisning om han släpptes ut i dag. Polisen vill fortsätta utredningen utan att Breivik ska kunna lägga sig i.

Under tiden i häktet kommer Breivik ha besöksförbud samt förbud att läsa tidningar och eventuella brev.

"Rädda Norge från muslimskt övertagande"

I rätten har Anders Behring Breivik sagt att dådet genomfördes för att han kände sig tvungen att "rädda Norge och Europa från kulturmarxismen och muslimskt övertagande".

Kommentera
Kopiera länk
Dela