- Foto: Yukiya Amano/AP/Scanpix

Svensk expert: "De har inte full kontroll i Fukushima"

Karin Lind menar att något nytt missöde måste ha inträffat i kraftverket.


Vid det jorbävningsdrabbade kärnkraftverket i Fukushima har extremt höga strålningsnivåer uppmätts. 10 000 millisivert per timme har uppmätts vid ventilationsrör mellan reaktor ett och två av kraftverksägaren Tepco, en dos som är dödlig för människor på bara ett par veckor.

Nivån är den högsta som uppmätts vid Fukushima sedan i mars i år. Ingen personal uppges i nuläget ha utsatts för den höga strålningshalten.

Enligt Karin Lind, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten, är strålningen på den här nivån extremt skadlig även om man exponeras en väldigt kort stund.

- Det är inte många minuter man kan vistas i det här området utan att få strålskador,  säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

- Det är jättemycket, verkligen en hög dos. Där vistas man inte.

Kommer man att evakuera området nu?

- De kommer att spärra av så att ingen kan komma in, och noggrannt söka igenom hela området för att det inte ska finnas fler sådana hotspots, som det brukar kallas.

Enligt Karin Lind tyder de extremt höga halterna såhär lång tid efter olyckan på att någon typ av missöde har inträffat i anslutning till krafverket.

- Att de nu hittar nåt som är så starkt som de inte hittat tidigare tyder på att de inte riktigt har kontroll över området. De har inte riktigt arbetssituationen under kontroll, säger hon till Nyheter 24.

Det var den 11 mars i år som den mycket kraftfulla jordbävningen drabbade Japan och skadade flera av reaktorerna allvarligt. Olyckan klassades av den japanska strålsäkerhetsmyndigheten som en sjua på en sjugradig skala, vilket är lika illa som till exempel Tjernobylkatastrofen.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kennedy väljer Biden före Kennedy

Man häktad för attentatsplaner mot Zelenskyj

En man har häktats i Polen, misstänkt för att ha hjälpt rysk underrättelsetjänst i planer att mörda Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Flera år gammal mat hittades på äldreboende

Matvaror som gått ut för flera år sedan, smuts och gamla matrester på golvet hittades på ett äldreboende i Mölndal på måndagen, rapporterar P4 Göteborg.

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

1 timme sedan
Kenyas militärchef och ytterligare nio högt uppsatta militärer omkom i en helikopterkrasch omkring 40 mil nordväst om huvudstaden Nairobi på torsdagen.

Polisen i Luleå rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Storheden, kvinna stoppad efter misstänkt ringa stöld i butik", skriver polisen på sin hemsida.

Kidnappad flicka befriad efter tio år

1 timme sedan
En ung kvinna har räddats från sina kidnappare i nordöstra Nigeria, tio år efter det att hon fördes bort.