Kinesiska hackare tros ligga bakom attacken.
Kinesiska hackare tros ligga bakom attacken. - Foto: WONG MAYE-E/SCANPIX

FN attackerat i världens största hackerattack

"Den ekonomiska förlusten är enorm".


Under fem års tid har en okänd person eller en grupp personer brutit sig in i flera datasystem tillhörande stora myndigheter, inflytelserika organisationer och flera regeringar.

Totalt har 72 system drabbats av attacken som gått ut på att stjäla information från databaserna.

Förenta nationerna är en av de drabbade organisationerna, där säkerhetshålet funnits i flera år. Redan 2008 planterade hackarna en bugg i Genève-kontorets datasystem som sedan dess samlat in hemligstämplad information - utan att någon vetat om det, skriver Reuters.

– Vad som har hänt med all information som blivit stulen är inte säkert. Men om så bara ett fragment av den har använts för att sätta någon i ett bättre förhandlingsläge eller använts av en konkurrerande verksamhet så är den ekonomiska förlusten enorm, skriver Dmitri Alperovitch, McAfees chef över näthots-undersökningar, som står bakom rapporten som avslöjar angreppet.

"Högt ställda säkerhetskrav"

I Sverige finns det höga och omfattande krav på säkerhetsåtgärder från myndigheter eller organisationer som behandlar stora mängder känslig information.

– Hackare hittar hela tiden nya svagheter i olika typer av programvaror och system. Därför är det högt ställda säkerhetskrav när man behandlar stora mängder känslig information, säger Magnus Bergström, IT-säkerhetsspecialist på Datainspektionen, till Nyheter24.

Kina tros ligga bakom

Vem som är skyldig till attacken är osäkert, men flera experter menar att många faktorer pekar på att Kina skulle ligga bakom angreppet. Magnus Bergström tycker dock att man ska vara försiktig i spekulationerna.

– Om någon skulle ställa en proxyserver i Sverige och utföra en attack mot Sony så skulle det se ut som att det kom från Sverige. Det kan ju vara vem som helst som har en internetuppkoppling som ligger bakom egentligen, säger han.

/
/
FN
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!