Deras relation med Pinera har retat upp chilenarna.
1 av 5
Deras relation med Pinera har retat upp chilenarna.
Som kastade frukt och stenar mot gruvarbetarna.
2 av 5
Som kastade frukt och stenar mot gruvarbetarna.
3 av 5
4 av 5
Gruvarbetarna på väg mot sitt museum.
5 av 5
Gruvarbetarna på väg mot sitt museum.

Nu hatas de chilenska gruvarbetarna

Ettårsdagen blev ett fiasko för de 33 chilenska gruvarbetare som var instängda under jorden i 69 dagar.


CHILE. De sågs som hjältar över hela världen efter att ha lyckats överleva i 69 dagar under marken efter en gruvolycka i Atacama, Chile. Men det var då det. Numera anses de 33 gruvarbetarna vara giriga, otacksamma svikare och behandlas därefter.

Det var under ettårsdagen av olyckan som gruvarbetarna attackerades med stenar och frukt när de invigde ett museum tillägnat gruvolyckan som riktade alla ögon mot Chile. Gruvarbetarna var där med president Sebastian Pinera och demonstranterna menar att gruvarbetarna svikit sina ideal när de umgås med presidenten. Demonstranterna, som bestod av studenter, lärare, miljöaktivister och andra gruvarbetare, kastade äpplen, apelsiner och stenar mot gruvarbetarna och skrek att de bara är ute efter pengar.

Gruvarbetarna har nyligen stämt staten på 17 miljoner dollar för brister i gruvsäkerheten. Men Pinera, som tog stort ansvar under olyckan, har sagt att staten kommer att ta stämningen till rättegång. Detta har förstås retat upp demonstranterna. Pineras popularitet har sjunkit till 26 procent, det lägsta en president haft sen landet återfick sin demokrati 1990, uppger Washington Post.

Enligt chilenska tidningar är många av gruvarbetarna chockade efter händelsen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Flera skadade i Västerås

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.