Söndag 1 Aug
Stockholm

Nu hatas de chilenska gruvarbetarna

Deras relation med Pinera har retat upp chilenarna.
1 av 5
Deras relation med Pinera har retat upp chilenarna. Foto:
Som kastade frukt och stenar mot gruvarbetarna.
2 av 5
Som kastade frukt och stenar mot gruvarbetarna. Foto:
3 av 5
4 av 5
Gruvarbetarna på väg mot sitt museum.
5 av 5
Gruvarbetarna på väg mot sitt museum. Foto:

Ettårsdagen blev ett fiasko för de 33 chilenska gruvarbetare som var instängda under jorden i 69 dagar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

CHILE. De sågs som hjältar över hela världen efter att ha lyckats överleva i 69 dagar under marken efter en gruvolycka i Atacama, Chile. Men det var då det. Numera anses de 33 gruvarbetarna vara giriga, otacksamma svikare och behandlas därefter.

Det var under ettårsdagen av olyckan som gruvarbetarna attackerades med stenar och frukt när de invigde ett museum tillägnat gruvolyckan som riktade alla ögon mot Chile. Gruvarbetarna var där med president Sebastian Pinera och demonstranterna menar att gruvarbetarna svikit sina ideal när de umgås med presidenten. Demonstranterna, som bestod av studenter, lärare, miljöaktivister och andra gruvarbetare, kastade äpplen, apelsiner och stenar mot gruvarbetarna och skrek att de bara är ute efter pengar.

Gruvarbetarna har nyligen stämt staten på 17 miljoner dollar för brister i gruvsäkerheten. Men Pinera, som tog stort ansvar under olyckan, har sagt att staten kommer att ta stämningen till rättegång. Detta har förstås retat upp demonstranterna. Pineras popularitet har sjunkit till 26 procent, det lägsta en president haft sen landet återfick sin demokrati 1990, uppger Washington Post.

Enligt chilenska tidningar är många av gruvarbetarna chockade efter händelsen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela