Varenda centimeter av ön genomsöks.
1 av 3
Varenda centimeter av ön genomsöks. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Ön Utöya - där dödsskjutningarna ägde rum.
2 av 3
Ön Utöya - där dödsskjutningarna ägde rum.
Flera hundra kameror och mobiltelefoner har beslagtagits.
3 av 3
Flera hundra kameror och mobiltelefoner har beslagtagits.

Ögonvittnen: Breivik filmade medan han sköt

Polisen letar igenom varenda centimeter av ön Utøya. De söker efter Breviks filmkamera och mobiltelefon.


68 döda på Utøya

22 juni: Efter att ha först sprängt bomben i Oslo tog sig Anders Breivik Behring till ön Utøya i en falsk polisuniform. Väl på plats inledde han vad som skulle bli det värsta terrorattentatet i Norden i modern tid.

När Breivik var klar så ringde han själv polisen och meddelade att "uppdraget var utfört". En minut senare greps han.

Rättegången mot Breivik kan inledas om 6-12 månader.

OSLO. Allt fler ögonvittnen säger att Anders Behring Breivik filmat sitt terrorattentat på Utøya där 32-åringen kallblodigt mördade 68 människor. Något som stärks ytterligare då han även nämner vikten av att dokumentera dådet i sitt 1500 sidor långa manifest.

– I hans så kallade manifest finns det här med kamera beskrivet och vikten att dokumentera, säger åklagaren Pål-Fredrik Hjort Kraby till Adresseavisen.

Nu genomsöker den norska polisen varenda centimeter av ön för att hitta kameran och den mobiltelefon Breivik använde för att ringa polisen för att meddela att "uppdraget är utfört". När det har skett ska ön lämnas tillbaka till AUF.

Enligt polisen har de redan beslagtagit hundratals kameror, telefoner och lagringsenheter och går nu utförligt igenom dessa. Ännu har de inte hittat några bilder på Breiviks attentat. Däremot har polisen plockat upp varenda tomhylsa efter Breiviks gevär och pistol.

Fortfarande finns dock många tillhörigheter från offren kvar på ön. Tältlägret är fullt med tält, sovsäckar och andra personliga tillhörigheter.

- Det återstår mycket arbete för polisen, säger Hjort Kraby till Adresseavisen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!