Stockholm

17-åring hackade sig in i Breiviks mejl - vill hjälpa polisen

"Oförsvarligt att prata om materialet jag fått tillgång till", säger journalist som fått tillgång till alla mejl.
"Oförsvarligt att prata om materialet jag fått tillgång till", säger journalist som fått tillgång till alla mejl. Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

Journalist fick alla mejl - ska hjälpa polisen.


Läs mer
Vem är Stormark?

Kjetil Stormark, 40, är en av Norges främsta journalister. Han har jobbat som chefredaktör för Dalane Tidende, journalist för Arbeiderbladet, VG och har varit presstalesman för Norge i FN.

Han har fått en hel del priser för sina avslöjanden.

OSLO. Den norska hackergruppen Noria - som tros ledas av en 17-åring som kallar sig "Fredrik" - hackade sig in i Anders Breivik Behrings mejlkonton och överlämnade sedan all material till frilansjournalisten Kjetil Stormark för att denne sedan skulle vidarebefordra all information till polisen. Stormark vill inte prata vad för information han fått tilllgång till.

- Materialet jag fått tillgång till är så känsligt att det vore oförsvarligt att prata om det, säger han till Dagbladet.

Stormark menar att det är vanligt att hackare använder sig av mellanhänder för att då undvika att identifieras. Det enda Noria vill är att hjälpa polisen enligt Stormark.

- De är djupt berörda och engagerade efter terrorattentatet och har försökt använda sig av sina kunskaper för att polisen utredning ska gå snabbare.

Polisen har ännu inte bekräftat om de fått informationen, enligt Dagbladet.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.