Mankini, Chillax och retweet - nya ord i brittiska ordboken

- 20/08/2011, 12:44 -

Fernando Vergara / SCANPIX

En hater iklädd LBD som jobbar som coolhunter och ständigt retweetar. Oxford English Dictionarys nya ord är starkt influerade av mode och teknik.

– Allt börjar med att man talar ordet och sedan fastnar det i skriften. Det är först då det är aktuellt för ordet att hamna i ordlistorna, säger Eva Aniansson, spårkhandläggare på Svenska Akademien, till Nyheter24.

Det är ungefär det enda Nyheter24 lyckas få fram efter flera timmars rundringning mellan Språkrådet och Akademien. Alla jobbar med svenska ord, men ingen har kunnat kommentera vilka nya som är på väg in i svenska listan.

Däremot kan det fastslås att Storbritannien ligger ett år efter när det gäller vissa ord. Språkrådet hade redan förra året med vuvuzela - blåshornet som blev fotbollfansens våta dröm under VM 2010.

Borat går i täten

Oxford English Dictionary ligger steget före Sverige med att införa mankini i ordlistan. Tack vare Sasha Baron Cohens alter ego Borat är badplagget nu allmänt vedertaget.

Twitters genomslagskraft visar sig inte bara på nätet: Retweet är nu ett fullt accepterat ord. Sexting (skicka sexmeddelanden) och cyberbullying (att mobba någon på nätet) är två andra ord som listan presenterar.