Khaddafis regim faller - rebellerna intar Gröna torget

- 22/08/2011, 07:37 -
1 av 4

AP/Scanpix

2 av 4

Alexandre Meneghini/AP/Scanpix

3 av 4

AP/Scanpix

4 av 4

Alexandre Meneghini/AP/Scanpix

Rebellerna intar Tripoli och nu faller Muammar Khaddafis diktatoriska regim. Artikeln uppdateras.

TRIPOLI. I Libyen är rebellerna allt närmare ett slutgiltigt övertagande av Tripoli sedan man intagit symboliskt viktiga Gröna torget mitt i staden. Enligt uppgift är kontrollen över Khaddafis eget högkvarter i princip det enda som återstår av diktatorns makt. Al-Jazeera gör dock gällande att Khaddafis styrkor fortfarande kontrollerar nästan en femtedel av staden.

Två av Khaddafis söner,  Saif al-Islam och Saadi, har gripits av rebellstyrkorna och på gatorna i Tripoli har tusentals människor firat.

Samtidigt lyder det senaste inspelade meddelandet från Khaddafi enbart uppmaningar om att fortsätta stå upp mot "ockupanterna" som Muammar Khaddafi väljer att kalla rebellerna.

Exakt var diktatorn befinner sig är än så länge oklart men han har ändå sedan revolten inleddes sagt att han kommer att stanna i Tripoli till slutet. Rykten gör gällande att Khaddafi ska ha lämnat Tripoli och befinner sig i sin födelsestad Sirt.

Andra spekulerar i att Khaddafi ska ha befunnit sig inuti sitt högkvarter, som nu uppges ha bombats sönder och "jämnats med marken" av Nato.

Enligt uppgifter från den libyska regimen har så många som 1 300 personer dödats under de senaste tolv timmarna.

Under natten, svensk tid, kommenterade också USA:s president Barack Obama utvecklingen.

– Tripoli håller på att slippa ur tyrannens grepp, sa Obama enligt nyhetsbyrån AFP.

Även Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen konstaterade att Khaddafi förlorat kampen.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt (m) kommenterade utvecklingen i Libyen för DN på måndagmorgonen.

– Vi är ytterligt oroade över situationen som den riskerar att utvecklas. Libyen är mycket mer besvärligt än Tunisien och Egypten, sa utrikesminister Bildt till DN och fortsatte:

– I Libyen finns risk för ett totalt sammanbrottsscenario. Med mycket omfattande humanitära och andra omfattande konsekvenser.