1 av 4
- Foto: AP/Scanpix
2 av 4
- Foto: Alexandre Meneghini/AP/Scanpix
3 av 4
- Foto: AP/Scanpix
4 av 4
- Foto: Alexandre Meneghini/AP/Scanpix

Khaddafis regim faller - rebellerna intar Gröna torget

Rebellerna intar Tripoli och nu faller Muammar Khaddafis diktatoriska regim. Artikeln uppdateras.


TRIPOLI. I Libyen är rebellerna allt närmare ett slutgiltigt övertagande av Tripoli sedan man intagit symboliskt viktiga Gröna torget mitt i staden. Enligt uppgift är kontrollen över Khaddafis eget högkvarter i princip det enda som återstår av diktatorns makt. Al-Jazeera gör dock gällande att Khaddafis styrkor fortfarande kontrollerar nästan en femtedel av staden.

Två av Khaddafis söner,  Saif al-Islam och Saadi, har gripits av rebellstyrkorna och på gatorna i Tripoli har tusentals människor firat.

Samtidigt lyder det senaste inspelade meddelandet från Khaddafi enbart uppmaningar om att fortsätta stå upp mot "ockupanterna" som Muammar Khaddafi väljer att kalla rebellerna.

Exakt var diktatorn befinner sig är än så länge oklart men han har ändå sedan revolten inleddes sagt att han kommer att stanna i Tripoli till slutet. Rykten gör gällande att Khaddafi ska ha lämnat Tripoli och befinner sig i sin födelsestad Sirt.

Andra spekulerar i att Khaddafi ska ha befunnit sig inuti sitt högkvarter, som nu uppges ha bombats sönder och "jämnats med marken" av Nato.

Enligt uppgifter från den libyska regimen har så många som 1 300 personer dödats under de senaste tolv timmarna.

Under natten, svensk tid, kommenterade också USA:s president Barack Obama utvecklingen.

– Tripoli håller på att slippa ur tyrannens grepp, sa Obama enligt nyhetsbyrån AFP.

Även Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen konstaterade att Khaddafi förlorat kampen.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt (m) kommenterade utvecklingen i Libyen för DN på måndagmorgonen.

– Vi är ytterligt oroade över situationen som den riskerar att utvecklas. Libyen är mycket mer besvärligt än Tunisien och Egypten, sa utrikesminister Bildt till DN och fortsatte:

– I Libyen finns risk för ett totalt sammanbrottsscenario. Med mycket omfattande humanitära och andra omfattande konsekvenser.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Polisen har efterlyst en kvinna i 40-årsåldern som rymde från rättspsyk i Falköping för en månad sedan, rapporterar P4 Skaraborg. Kvinnan bedöms vara våldsam.

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Ledande drivmedelskedjor höjer bensinpriset inför påskhelgen, som traditionellt präglas av många bilar ute på vägarna.

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.

Anhöriga släppta efter mordet i Mark

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen i Mark har släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar Mark-Posten.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.